Огнян Минчев: Змията в Сарая изхлузва поредната си политическа кожа - ГЕРБ

18:17, 31 авг 20 / Политика 25 2824 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Днес тече поредното изхлузване на поредната политическа кожа... Така политологът Огнян Минчев коментира в социалните мрежи решението на ДПС да не подкрепи плановете на управляващите за нова конституция и Велико народно събрание.
 
Според него обяснението за този ход е, че ГЕРБ и Борисов са поредният партньор на етнокорпоративната пирамида ДПС, на които им предстои да платят сметката за последните 11 години управление под патронажа - както обикновено - на Ахмед Доган.
 
Политологът обръща внимание, че протестите в столицата са все по-тясно фокусирани върху искането на оставката на Бойко Борисов и по-рядко се сещат да настояват за тази на Гешев. Оставката на Доган обаче не иска никой - Кръстникът няма от къде да подаде оставка.
 
Минчев коментира, че Борисов гъвкаво се е опитвал да избегне съдбата на своите предшественици - Филип Димитров, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев - "които платиха цялата сметка и изпиха до дъно чашата на своето коалиционно сътрудничество с ДПС".
 
"Борисов отказва и до ден днешен да създаде открита коалиция между ГЕРБ и ДПС и - може би твърде наивно - вярва, че като си скрие главата в пясъка, общият "щраус" на алъш-вериша му със Сарая става невидим. Напротив. Към Сарая от десетилетие тече пълноводния поток на европейските фондове, обществените поръчки и огромните корупционни масиви, чрез които функционира олигархичната машина на настоящето управление. Пари - власт - пари прим... Алчността на Сокола е пословична дори и за хищна птица, а метастазите на тумора - на Сарая са задушили всички основни публични институции на държавата.", пише Минчев.
 
Днес е време на поредна метаморфоза. Гущерът трябва отново да отреже опашката си като я представи за "главата". Змията в Сарая трябва да съблече поредната си кожа, ГЕРБ, с която маскира поредното си управление, коментира още политологът.
 
Според него договорките в тази посока са вече направени и дори допуска възможността самият Бойко Борисовда се опита да влезе в сделката и да договори оставката си срещу гаранции да не бъде безпокоен в бъдеще.
 
"Вече 30 години България потъва в безвремието с успеха на олигархичната мафия да договори поредица от ритуали за смяна на политическата кожа - СДС, НДСВ, Тройна коалиция, ГЕРБ, Орешарски, ГЕРБ ... и да запази контрола си върху обществото и завладяната държава. Днес тече поредното изхлузване на поредната политическа кожа... Възможно ли е някой да настъпи главата на змията, преди да се е пременила с нова кожа? На времето възрожденците пееха "Дорде е мъничка змията..." Голяма е вече змията, ненаситна е... Не съм оптимист - не и днес, когато гледам какво се случва. За пореден път", пише още Минчев.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама