ДПС спъна ГЕРБ за нова конституция и Велико народно събрание

15:23, 31 авг 20 / Политика 25 3250 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция и няма да гласува за свикването на Велико народно събрание. Това съобщи лидерът на партията Мустафа Карадайъ след заседание на Движението. Това на практика означава, че предложението на управляващите няма да мине в пленарната зала.

ДПС припомни реч на Ахмед Доган за идеята за промяна на Конституцията

Според Карадайъ проектът на ГЕРБ за нова конституция се отрича от общочовешките ценности – свобода, мир, хуманизъм, равенство, търпимост.


Снимка: БГНЕС

„Новата конституция отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип и категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт“, подчерта той.

Според ДПС новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокоен, нормален и креативен политически дебат. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество и експертните среди.

Няма изненада от решението на ДПС да не подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция и да откаже подкрепа за свикване на Велико народно събрание. Това бе първата реакция от страна на управляващите, след като от движението обявиха позицията си. Вицепремиереът Екатерина Захариев заяви пред bTV, че в следващите часове до старта на парламентарния сезон ГЕРБ ще провери може ли да събере 120 подписа. След това коалиционният съвет на управлението ще реши как да действа. „Премиерът каза, че той няма никакви притеснения от оттегляне. Оставката е с вероятност, колкото и другите възможности”, заяви Захариева.

"ДПС лиши Бойко Методиев Борисов от последното му алиби за оставане на власт", заявиха от "Отровното трио". "След смяната на министри, безпринципното раздаване на пари, опитите за насилие върху гражданите, последният шанс за задържане във властта след изявлението на ДПС, вече не съществува", коментираха те.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама