Какво мислеше преди 15 години Бойко Борисов за групировките и мутрите

14:00, 28 авг 20 / Политика 25 5028 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Журналистът Георги Милков показа култов брой на списание „Егоист“ от преди 15 години. На корицата е Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР. В броя има интервю на Миролюба Бенатова, озаглавено: „Генералът. Оцеляват само приспособимите“.

Естествено, навремето съм го чел с интерес, но днес препрочетох казаното от Борисов с трижди по-голям интерес. И се замислих колко калпава е човешката памет всъщност. Минали са едва 15 години, а всичко вече сякаш е отишло на боклука на историята. Буквално и преносно“, коментира Милков и публикува част от текста.

Миролюба Бенатова: Вие бяхте в периферната част на бившата СИК, имахте бизнес с един от основните съдружници в СИК и Интергруп...

Бойко Борисов: Много лошо звучи "в периферията". Доколкото ме познавате, аз мога да бъда само в центъра. Във фирмите хората влизат като физически лица и свързаност между тях има само в рамките на фирмата, в която участват. Фирмата, която направихме с Румен Николов (Пашата) като председател на федерацията по карате, Алексей Петров като председател на треньорския съвет на федерацията, а аз като председател на съдийския съвет, беше, за да финансира федерацията. Скарахме се и не е минал един лев. Това може да го провери всеки.

Миролюба Бенатова: Не може да се отрече, че познавате много голяма част от покойниците...

Бойко Борисов: Познавам всички, които са били спортисти, и всички, които впоследствие са се явили като криминален контингент, вече 4-5 години работим по тях. А Румен Николов е човек, когото аз и в момента уважавам. Това, че той е някъде и прави нещо... 5-а година не съм го чувал и не съм го виждал. За годините, в които бяхме заедно в каратето, имам изключително добри спомени от него като приятел, колега, спортист и барета в МВР.

Миролюба Бенатова: А Поли Пантев?

Бойко Борисов: Не го познавам, той не е бил спортист.

Миролюба Бенатова: Джудист

Бойко Борисов: Джудото не беше силно развито в България. Не бяха имена. Борците бяха големите имена, сред боксьорите имаше няколко и сред каратистите. Димата Руснака също много малко го познавам, защото не е бил в спорта. След побоя в "Дескрим" избягаха, нямаше ги години наред. Карамански го познавах като гребец...

Миролюба Бенатова: Младен Михалев...

Бойко Борисов: Младен Михалев - много добър борец, а и той се отличаваше с интелект, неслучайно сега е във финансовия бизнес. От борците най-добър приятел ми беше Рангел Геровски - вицеолимпийски шампион. С него завършихме заедно.

Миролюба Бенатова: Васил Илиев?

Бойко Борисов: Васко Илиев може би най-добре го познавах. Той беше от най-дисциплинираните. Ако не ме лъже паметта, беше нещо като комсомолски секретар на групата. Ангел Бончев от "Литекс" - също. Много сърцати момчета бяха тогава. Имаше ред и дисциплина.

Миролюба Бенатова: Златомир Иванов - Баретата?

Бойко Борисов: Много добра барета. Като барета нямаше равен. Но сега имам коренно различно мнение за него.

Миролюба Бенатова: Имаха ли интелектуален потенциал тези момчета?

Бойко Борисов: Самият факт, че така се развиха и имат толкова бял бизнес и оперират с десетки милиони... Искам да подчертая, че някои от тях успяха да се отърсят от хората около тях, които вършеха престъпления.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама