Откриха първия пациент, победил ХИВ без терапия

21:49, 27 авг 20 / Любопитно 25 2958 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Учените откриха жена, която се е излекувала от ХИВ напълно самостоятелно, без медицинска намеса, пише в статия, публикувана в портала „Nature“.

Експертите са направили сравнение на анализите на 64 „елитни контролери“ – хора, които могат да живеят с ХИВ, без да вземат лекарства за подобряване на здравословното си състояние. Вниманието на учените било привлечено от жена, която живее с вируса вече 25 години, пише БГНЕС.

Първичният анализ на кръвта не показал наличие на ХИВ, но по-нататъшните изследвания разкрили, че има налични клетки на вируса, но нито една от тях не е способна да се самовъзпроизведе.

Откриха нов щам на ХИВ

Вирусолозите са на мнение, че пациентката може да бъде определена като първия човек в историята, чийто имунитет се е справил с ХИВ без терапия и трансплантация на костен мозък.

Според авторите на статията, в момента учените не разполагат с достатъчно информация, за да обявят случая за уникален. Медиците ще продължат да работят с жената, която вероятно е първият в света човек с имунитет, успял да победи ХИВ със собствени сили.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама