ЦИК още чака среща с Томислав Дончев за машинното гласуване

17:46, 25 авг 20 / Политика 25 2088 Шрифт:
Редактор:

Централната избирателна комисия настоява за среща с вицепремиера Томислав Дончев по въпроса за машинното гласуване.

В комисията, чрез дружеството "Информационно обслужване", са били препратени оферти за машини, постъпили миналия месец в МС. Документите са на английски език.

Според председателя на ЦИК Стефка Стоева всички тези въпроси трябва да бъдат обсъдени с правителството, като държавата трябва да купи, а не да наема машини за гласуване: „Винаги съм считала и съм го повтаряла, че държавата е тази, която трябва да закупи машините. Това е сериозно дело, отговорен въпрос, става дума не само за закупуване, но и за логистиката, съхранението не е еднократен акт. Считам, че трябва да комуникират органите на законодателната и изпълнителната власт с ЦИК, защото не е само наше дело“.

Мартин Димитров: ЦИК отново няма готовност за машинно гласуване

Остро изказване по проблема направи заместник- председателят на ЦИК Севинч Солакова, предава БНР. Тя подчерта, че комисията е водещ орган по организацията на предстоящите парламентарни избори, но, според нея, е пренебрегната от изпълнителната и законодателната власт.

„Интересно как така заместник министър-председателят има среща с правна комисия в Народното събрание относно изменение в Изборния кодекс без да е необходимо, дори да бъде информирана Централната избирателна комисия без коментар. Интересно, пак казвам, как се възлага на частно дружество с държавно участие извършването на международно пазарно проучване на производиетли на машинно гласуване и цени без да се информира ЦИК“, каза Севинч Солакова в днешната дискусия по темата за машинния вот и организацията му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама