Ден 49: Гражданско шкафче пред Министерски съвет и преоценени яйца и домати

21:16, 26 авг 20 25 3843 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

И през 49-ия ден на антиправителствените протести остават блокадите на ключови пътни артерии в София. Блокирани продължават да бъдат кръстовищата при пл. „Орлов мост“, при ректората на СУ и при пл. „Независимост“.

Исканията остават същите - оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Гражданско шкафче и преоценени яйца и домати

Тази вечер сме донесли гражданско шкафче, а не такова, пълно с пистолети, пари и кюлчета“, каза от трибуната на Триъгълника на властта Арман Бабикян, който е част от „Отровното трио“. На шкафчето протестиращите са поставили тиктакащ часовник в знак, че времето на Борисов във властта изтича. Сложени са и листа с химикали, на които всеки гражданин може да напише своите мотиви за оставката на правителството.

Освен това Бабикян обясни, че качествена храна на протестите не е хвърляна. Така той отговори на появилите се през последните дни критики, че протестиращите похабяват годни за консумация продукти. Тримата от „Отровното трио“ лично са купували със свои пари и с дарения доматите и яйцата, които протестиращите хвърляха по Министерския съвет, Народното събрание и други обществени сгради. Бабикян твърди, че всичката храна е била преоценена.


Снимка: Юлиан Тодоров

Основната тема на днешния ден бе оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. Протестиращите са категорични че тя няма да промени нищо. „Той е една незаменима фигура. Искрено се надявам да не му подпишат оставката, защото ние така или иначе тук вече 49 дена искаме оставката на цялото правителство, дори на главния прокурор“, заяви един от протестиращите, съобщи БНР.

Една малка оставка за нас, един голям скок в развитието на Барни Ръбъл“, написа по-рано днес в социалните мрежи Арман Бабикян от т.н. "отровно трио".


Снимка: БГНЕС

Къде живее Гешев?

Темата защо главният прокурор Иван Гешев живее в резиденция "Бояна" продължава да интересува протестиращите.

Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек”, каза по-рано днес Гешев в интервю за Нова телевизия.

Адв. Николай Хаджигенов заяви, че никой друг прокурор досега не е живял в "Бояна". Той се закани, че темата ще бъде продължена.

Котрапротестът

За трета поредна вечер пред НДК се събраха граждани, които осъждат действията на блокиралите възлови места в София и настояват за импийчмънт на президента Румен Радев, когото наричат „разединител на нацията“. Сред демонстрантите се чуват разнопосочни коментари относно подадената оставка от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Изразени бяха гласове в негова подкрепа: „Не трябваше да я подава. По този начин те непрекъснато... Кой не освободиха? Горанов? Предишния министър на вътрешните работи? Сега правосъдният! Това са оставки под натиск и нищо друго“.

По традиция контра протестиращите завършват демонстрацията си пред румънското посолство.

Демонстрация пред испанското посолство

Демонстрация се проведе пред посолството на Испания в София. Движението "Заедно за промяна" на политиците Александър Томов и Настимир Ананиев настоява за яснота около разследването на властите в Мадрид за произхода на парите, с които е придобит имот в Барселона, съобщи БНР.


Снимка: БГНЕС

За същия имот преди време излязоха информации, които впоследствие бяха опровергани, че е притежание на близки до премиера Бойко Борисов.  Гражданите призоваха испанския посланик да изясни произхода на парите, както и дали са придобити в резултат на престъпна дейност.

И твърдят, че част парите, с които са придобити имоти в Барселона, са придобити от престъпления. „Задаваме въпрос на испанската държава дали те толерират и подпомагат корупцията. Считаме, че на върха на корупцията в България е министър-председателят Бойко Борисов и смятаме, че е абсурдно най-бедната държава в Европа, от нейния бюджет, от нейните пари, от нейните бизнесмени парите да бъдат изпирани в испанската държава, която е сериозна и демократична. Жалко е, че други държави и други служби трябва да ни решават проблемите и затова сме тук да призовем още веднъж за активни действия“, заяви един от организаторите на протеста Димитър Митев.

Шествие блокира за час движението към Дунав мост при Русе

Протестно автошествие срещу управлението на България блокира за час движението в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе, съобщи БТА. "Искаме оставката на премиера, на правителството и на главния прокурор. Искаме смяна на системата. Искаме да живеем в държава без корупция и да ни управляват интелигентни хора", каза Зорница Ранева, организатор на протеста.

Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край "Дунав мост" и скандираха "Оставка!". Част от тях извиха и хоро на пътя. Екипи на полицията регулираха и пренасочваха трафика по обходни маршрути.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама