Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка (ОБЗОР)

12:25, 26 авг 20 / Политика 25 5544 Шрифт:
Автор:

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.

През последните месеци името на Кирилов бе замесвано в редица скандали. Стигна се до крайна заповед на премиера Борисов, с която му забрани да публикува каквото и да е в социалните мрежи. Повод беше статус, в който Кирилов нарича лидера на "Да, България" Христо Иванов Спондж Боб Квадратни гащи.

Тогава Христо Иванов отказа да влиза в по-сериозен спор с правосъдния министър заради епитета "Спондж Боб", но след новината за неговата оставка лидерът на "Да, България" се включи с видео във Фейсбук. Иванов определи оставката на Кирилов като жертва, с която да се отложи оставката на Иван Гешев и Бойко Борисов. Христо Иванов отново настоя за систематизирано разследване на корупцията и реално прилагане на член 7 от Договора за Европейския съюз.

Скандалът с Христо Иванов съвсем не е единсвеният скандал на Данаил Кирилов. Само преди дни той забърка нов скандал по време на националната конференция на прокурорите в резиденция "Бояна". "На мен ми викат година и половина "Барни Ръбъл" напоително всички членове на една политическа партия. Имам списък, ще публикувам списъка - 250 члена. Ежедневно получавам по три покани. Странното е, това не мога да разбера на тия колеги – хем иронизират, хем се подиграват, хем изливат гняв, а пращат покани за приятелство", заяви тогава министърът.

Реакцията не закъсня. Вчера стотици критици на Данаил Кирилов, на които се е случвало да го наричат "Барни Ръбъл", заявиха, че ще изискат информация на какво основание той ги е събрал в списък.   Продължава да расте и "Фейсбук" групата "Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл". Към момента членовете й са над 18 000 потребители.

В края на 2019 година Кирилов прие в кабинета си освободения предсрочно от затвора Джок Полфрийман, който излежаваше присъда за убийство.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разкри в тв интервю, че Данаил Кирилов е един от авторите на конституцията на ГЕРБ, която бе осмяна от всички водещи юристи у нас.

Реакциите

Министърът на транспорта Росен Желязков научи новината от медиите. Пред журналисти той заяви, че "оставките са личен акт".

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов коментира, че Данаил Кирилов е "поредната жертва на сбъркания политически живот в България".

Според Веселин Марешки от "Воля", "кърпенето на парче на правителството не е изход от създалата се ситуация". 

Бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов коментира оставката на Кирилов пред БНР. „С изхвърляне зад борда на подобни торби с пясък няма да се спаси корабът, няма да стане успокояването на протеста. Ако нещо може да направи тази оставка - то е само да даде на хората усещането, че този протест има смисъл да продължи“, заяви Иванов и посочи Екатерина Захариева като евентуален наследник на поста.

Българският премиер уволни правосъдния министър, за да спаси кожата си

Така френската агенция "Франс Прес" съобщи новината за оставката в българското правителство. "Премиерът на България Бойко Борисов уволни министъра на правосъдието, намиращ се под натиск, за да се опита да спре продължаващите със седмици протести, призоваващи за неговата собствена оставка. Това твърди в публикация агенция Франс прес, припомняйки за продължаващите вече почти два месеца протести в София, блокирали централни булеварди и настояващи за оставката на Борисов и главения прокурор Иван Гешев заради „предполагаеми връзки със задкулисни олигарси“, пишат журналистите във "Франс Прес", цитирани от БГНЕС.

„50-годишният Данаил Кирилов попадна под обстрел като един от авторите на противоречиво предложение за нова Конституция, което до голяма степен бе критикувано от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите“, информира агенцията. „Проектът не е в посока на подобряване на отчетността на главния прокурор - въпрос, отдавна изтъкнат от български и международни наблюдатели, както и от Европейския съд за правата на човека като опитващ се да ограничи правата на президента“, се казва още в публикацията.

Агенцията изтъква, че Борисов вече уволни четирима министри в опит да успокои антикорупционните протестиращи и така да спаси кожата си. Очаква се парламентът да започне преглед на предложението за Конституция, когато есенната му сесия започне на 2 септември, като се очаква дебатите да отнемат месеци.

Според публикацията, анализаторите са отхвърлили предложението като опит на Борисов да спечели време и да запази поста си до изтичането на настоящия му трети мандат през март 2021 г. 

Новината за оставката на правосъдния министър бе посрещната с ирония в социалните мрежи:

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама