Учителите готови да се върнат в класните стаи и против хибридна форма на обучение

12:50, 25 авг 20 25 1628 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Общо 82% от учителите предпочитат редовен учебен процес в класните стаи и масово са против вариант на хибридна форма на обучение, в която част от децата да са дистанционно. Това показва организирана сред учителите анкета на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", съобщи пресцентърът на синдиката.

Родители и МОН не се разбраха за дистанционното обучение

81% от учителите не приемат родителите да могат да избират дистанционно обучение, при редовен учебен процес за своите деца, макар и да няма такава възможност в закона за образованието (избор по здравословни причини е заложен и сега в нормативните документи). Едва 15% отговарят, че родителите трябва да избират, защото така е демократично.

Красимир Вълчев: Механизмите за компенсиране на обучението са два

В условията на коронавируса много родители настояват да имат избор как децата им да учат, но министерството на образованието категорично подкрепя това и смята, че в интерес на всички е занятията да започнат присъствено.

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ родителите да могат да избират дали децата им да учат в клас или дистанционно?

Във връзка с родителски предложения учителите да работят редовно, а след това да преподават втори път материала в електронна среда, 85% от учителите са готови да протестират със законови средства. Само 12% от учителите са съгласни да работят над нормата, без заплащане, за да осигурят електронно обучение на своите ученици.

58% от учителите не са съгласни да има камера със звук в класната стая, за да могат учениците и родителите да ги виждат, за да се обучават в електронна среда в домашни условия, чрез виртуалната класна стая в учебния час, по време на редовния учебен процес. 41% са съгласни на този вариант.

На въпроса дали смятат, че организирането на редовен учебен процес от 15 септември носи риск за здравето на учители и ученици, 67% от учителите смятат, че има известен риск. Според 9% рискът е голям, но 23% вярват, че училището е сигурна среда.

За варианта, в който да няма допълнителни плащания за превенция и интервенция от COVID-19, 89% категорично не приемат тази хипотеза, а 9% са съгласни да дарят допълнителните си плащания за тази цел.

Министерство на образованието и науката в момента изработва рамка от правила и всяко училище вече работи по аварийни планове в случай на заразен ученик или служител. Работи се за превенция на конфликтните точки, при среща на повече ученици и персонал, заниманията по интереси и компилацията между образователни институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама