Бирата съдържа пробиотици и мотивира спортуването

18:48, 25 авг 20 / Любопитно 25 2783 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

През последните години десетки научни изследвания показват, че бирата хидратира организма след тежки физически натоварвания. Според учените след спортни упражнения консумацията до 0,5 л. пиво има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата. Благотворното влияние на бирата след спорт се дължи на факта, че съдържащите се в нея соли, захари и СО2 от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма.

Освен публикациите, че бирата и особено безалкохолната, хидратира след натоварване, вече са налице изследвания, че пивото  влияе и върху мотивацията  за спортуване. До това заключение са стигнали американски учени, съобщават от Съюза на пивоварите.

Снимка: Съюз на пивоварите

Организираният от тях експеримент показва, че умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично. Жените, които консумират бира спортуват 7.2 минути повече седмично от въздържателките. Резултатите от оценката при мъжете са подобни на тези при дамите. 

Наскоро  учени от Нидерландия са установили, че бирата съдържа и пробиотицикоито също имат важна роля за възстановяване на организма след тренировка. Пробиотиците и разтворимите фибри подпомагат храносмилането и усвояването на храната. Според английски учени, две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%.

С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири. Според изслеването по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръчва да бъдат консумирани с мярка.

Снимка: Съюз на пивоварите

Бирата е богат източник и на разтворими фибри, които подобно на пробиотиците благоприятстват храносмилането и усвояването на храната. Те се извличат от клетъчните стени на ечемика. Според английски учени, две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%.

Наред с пробиотиците и фибрите, в бирата се съдържат елементи като магнезий, силиций, калций и фосфор, които подобряват електролитния баланс на организма и способстват за неговото бързо възстановяване след физически натоварвания и укрепването на имунната система. 

Резултатите от подобни  проучвания за пивото отново доказват защо трябва да се изследват съдържащите се в бирата близо 900 съединения и хранителни вещества. Тяхната бионаличност е от съществено значение както за потребителите, така и за разширяването на аналитичните познания  на пивопроизводителите, които винаги търсят нови продуктови и технологични решения.

Склонни ли сте към алкохолизъм?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама