Намалява заболеваемостта от COVID-19 в България

16:55, 21 авг 20 25 2521 Шрифт:
Редактор:

Запазва се тенденцията за трайно намаляване на заболеваемостта от COVID-19 в страната. За изминалата седмица тя е спаднала с 47,5% спрямо предходната, заяви пред журналисти в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той пристигна в морския град, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и със създадената от болниците в областта организация за работа в условията на COVID-19.

България вече е в топ 4 на страните, от които пристигат най-много заразени с COVID-19

Близо 400 са случаите на заразени с коронавирус лица. Активните са под 100. Общо 20 пациенти са настанени в лечебни заведения. Здравният министър информира, че най-сериозният проблем е персоналът в лечебните заведения и това не е локален, а национален проблем. Основният недостиг е на медицински сестри, призна той.

Медицинските сестри и санитари, работещи във Вътрешно отделение на „МБАЛ-Дулово“, не желаят да обслужват пациенти с COVID-19. Те искат да работят във Вътрешно отделение, без да обслужват пациенти с вируса, стана ясно от думите на здравния министър, цитиран от bTV.

"Аз съм лекар. Винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да избирам и да подбирам моите пациенти. Искам да кажа на колегите, че те работят в Дулово, те са хора от този град, този град разчита на тях", коментира министърът. 

Проф. Ангелов обяви, че МЗ ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки. Думите му идват дни след като медицински специалисти опънаха палатков лагер пред министерстеото след подписването на анекса към Национални рамков договор, където не са участвали представители на техния синдикат. 

Медицински сестри излязоха на безсрочен протест

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама