Медицински сестри излязоха на безсрочен протест

19:30, 17 авг 20 25 2163 Шрифт:
Редактор:

Медицински сестри от цялата страна излизат на безсрочен протест. Тази вечер те изградиха палатков лагер пред Министерството на здравеопазването, съобщи БНР.

Мотивът за демонстрацията е неглижирането на медицинските специалисти, както от ведомството, така и от страна на работодателите. По думите им отношението към медицинските сестри е “безобразно“. Те обясниха, че с подписването на анекса към Националния рамков договор миналата седмица отново страна по него са били само лекарите, а медицинските специалисти са били изключени.

Разказват, че някои от тях не са почивали повече от година. Веселина Ганчева, една от сестрите на протеста, обясни, че той ще бъде безсрочен:

“Искаме промяна, това е, за да има едно нормално здравеопазване, пациента да е обгрижван нормално, изобщо да не се страхуваме да влизаме в болница, защото сега ние, медицинските специалисти се кръстим, ако ни се налага да влизаме в болница, дотам сме се докарали“.

При протестиращите дойде здравният министър проф. Костадин Ангелов, който разговаря с медицинските сестри, каза че ще изслуша техните искания, които остават същите и от преди година, от предишните протести, когато не са били чути отново, а именно - две минимални работни заплати да бъде стартовото заплащане в професията, както и промяна в категорията за труд. Медицинските специалисти не са съгласни и с готвените промяната в Кодекса на труда за извънредния труд на медицинските сестри.

Палатковият лагер тук е разположен така, че да не пречи на потока от хора, които преминават, но пък протестиращите сестри не изключват и вариант да блокират кръстовището пред Министерството на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама