Заев обяви членовете на новия кабинет

10:16, 20 авг 20 / Свят 25 1360 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След почти два часа дискусии снощи приключи сесията на Централния съвет на СДСМ. Партията определи договорения с партньорите от ДСИ състав на новото правителство на Република Северна Македония.

Кои са членовете на новия кабинет? Министър на вътрешните работи ще бъде Оливър Спасовски, на отбраната - Радмила Шекеринска и на правосъдието - Божан Маричич. Благой Бочварски ще оглави Министерството на транспорта и съобщенията, Ягода Шахпаска ще бъде министър на Министерството на труда и социалната политика, а Ирена Стефовска ще бъде новият министър на културата. Венко Филипче остава министър на здравеопазването, вицепремиерът Мила Каровска ще оглави Министерството на образованието и науката, а настоящият външен министър Никола Димитров ще бъде заместник министър-председател, отговарящ за европейските въпроси. Фатмир Бесими ще бъде вицепремиер по икономическите въпроси, а Люпчо Николовски ще бъде заместник министър-председател за борба с корупцията. Министърът на местното самоуправление ще бъде допълнително обявен, предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

Зоран Заев определи избраните като професионални, отговорни и всеотдайни служители, които през бъдещия четиригодишен мандат ще изпълнят изцяло програмата и принципите на коалицията.

Новият кабинет ще има 19 министерства, а не 26 както преди.

Заев отново се коалира с най-голямата албанска партия, за да е премиер

Приоритетите на новото правителство ще бъдат икономиката, съдебните реформи, капиталовите инфраструктурни проекти, околната среда и инвестициите в здравеопазването. Продължава изпълнението на споразумението от Преспа с Гърция и на Охридското рамково споразумение.

"Ахмети и аз, бяхме достатъчно далновидни, за да се съглася да ръководя правителството в продължение на четири години, а през последните сто дни министър-председателят да бъде предложение на ДСИ по взаимно съгласие", коментира Заев.

Министрите от ДСИ.  Буяр Османи ще бъде министър на външните работи, Фатмир Бесими ще оглави Министерството на финансите, Крешник Бектеши остава министър на икономиката, а министър на околната среда ще бъде Насер Нуредини.

Коалиционните партньори да договорят друг министър в Министерството на информационното общество, а утре ще бъде избран председателят на парламента Талат Джафери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама