Заев отново се коалира с най-голямата албанска партия, за да е премиер

18:12, 18 авг 20 / Свят 25 1873 Шрифт:
Редактор:

Бившият премиер Зоран Заев окончателно се връща на власт в Северна Македония, след като успя да използва връчения му мандат, за да формира коалиция с досегашния си партньор - Демократичният съюз за интеграция.

Това съобщи самият той на пресконференция с лидера на ДУИ Али Ахмети. Заев, който бе премиер от юни 2017 г. до януари тази година, ще има нов четиригодишен мандат въпреки спекулациите, че може да потърси компромис с ДУИ, за получи албанец възможност дори за ограничено време да заема министър-председателския пост.

Така се подновява коалицията на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) с Демократичния съюз за интеграция (ДУИ), създадена близо две години и половина преди Заев да подаде оставка през януари, а половин година по-късно да се състоят отложенита заради коронавируса предсрочни избори.

Заев вярва в бъдещо правителство без проблеми с България

Коалицията с ДУИ, която се смята отново за голям победител на вота, но и чиято тежест в албанския блок бавно намалява, бе натоварена с противоречия. Критици на Ахмети, чиято партия си е поставила като приоритет евроатлантическата интеграция на страната, смятат, че той остава във властта твърде дълго, след като бе партньор и на Никола Груевски, а мнозина отхвърляха предизборното му обещание за премиер албанец - такъв кандидат имаше за пръв път в македонската история. Смут внесе и призовка, която Ахмети получи от Хага, макар и като свидетел.

Подробностите за коалиционното споразумение бяха обвити в тайнственост - електронното издание МКД писа, че около постигнатите договорености има "много спекулации", но "малко информации". Социалдемократите предупредиха, че каквито и данни да стигнат до медиите, те може да се смятат за спекулативни, пише "Дневник".

Али Ахмети: В последните 100 дни тази коалиция ще има албански премиер

"Убеден съм, че тази коалиция, това партньорство ще бъде най-успешното за още четири години", заяви председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети след днешната среща с лидера на СДСМ Зоран Заев, на която беше постигнато споразумение за парламентарно мнозинство и правителствена коалиция.

Идеята беше за сближаване, послание към албанците да поемат отговорност за обща държава. Трябва да призная на Заев неговата смелост и приветствам, че в последните 100 дни на това правителство ще има албански министър-председател“, каза Ахмети и добави, че идеята е да се приближат гражданите и общностите, а не да се разделят, предава БГНЕС.

Ахмети изрази увереност, че днешното решение ще бъде приветствано от всички граждани на РС Македония, но и от нейните партньори от международната общност, които помагат на Скопие по пътя към НАТО и ЕС.

Коалиционното правителство на РС Македония ще бъде сформирано въз основа на резултатите от проведените на 15 юли предсрочни парламентарни избори. На тях СДСМ на бившия премиер Зоран Заев спечели 46 места, основният му опонент ВМРО-ДПМНЕ ще има 44 депутати. Останалите депутатски мандати – до 120 - се разпределят между ДСИ с 15, Алианс за албанците и Алтернатива 12, Левицата има двама и ДПА – един.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама