Според Диана Ковачева проектът за конституция превръща омбудсмана във фигурант

09:00, 19 авг 20 / Политика 25 1326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Написаната специална глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова конституция на ГЕРБ, на практика отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията. Това обясни пред БНР омбудсманът Диана Ковачева. Според нея текстовете превръщат омбудсмана във фигурант, орязват правомощията му и лишават гражданите от защита, каквато са имали досега.

ГЕРБ депозира нова Конституция, която премахва Великото народно събрание

Досега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава, алармира Ковачева в ефира на БНР.

„За мен е необяснимо това „внимание“ към институцията на омбудсмана“, коментира тя.

Отнето е правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, поясни Диана Ковачева.

TOPNOVINI ПИТА: Каква трябва да е новата Конституция?

Включването на това правомощие на омбудсмана да се намесва в подобни казуси е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ, допълни Ковачева. Тя обърна внимание на факта, че в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

Новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – досега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, уточни Ковачева.  

Възпрепятства се възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите, категорична е Диана Ковачева. За нея е необяснимо и нищо не налага да бъдат преместени основните права на човека от началото на конституционните текстове, което тя определи като изключително знаково място, в самия край на проекта.

Въвежда се индивидуалната конституционна жалба, но гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд, отбеляза още Ковачева в критиките си към проекта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама