Джо Байдън официално е кандидат на Демократите за президент на САЩ

08:17, 19 авг 20 / Свят 25 2165 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Демократическата партия на САЩ потвърди Джо Байдън за свой кандидат за президент на изборите през ноември. Това решение е взето на национален конгрес в Милуоки, щата Уисконсин, съобщи БГНЕС.

Гласуването се проведе във виртуален формат поради пандемията. Представители на делегациите на американските щати и отвъдморските територии по ред обявяваха за кого са гласували техните делегати – за Байдън или за сенатор Бърни Сандърс от Върмонт. Той беше основният съперник на Байдън във вътрешнопартийната борба, но се оттегли от надпреварата през април.

Байдън прекрачи минималния необходим праг на гласуване (2,374), когато делегацията в Северна Каролина обяви решението си.

Общо Байдън получи над 3.550 гласа, Сандърс - над 1150. Последните оповестили резултати бяха представителите на щата Делауеър, където Байдън е живял по-голямата част от живота си.

Джо Байдън е бивш сенатор от Делауер  и бивш вицепрезидент на Съединените щати. Той получи силна подкрепа и от Бил Клинтън, който не спести критиките си към Доналд Тръмп. „Доналд Тръмп казва, че сме водещи в света. Ние обаче сме единствената от големите промишлено развити икономики, където равнището на безработицата се утрои. В подобни времена Овалният кабинет трябва да стане команден център, а вместо това той е епицентър на ураган. Има само хаос”, каза Клинтън.

Прави впечатление, че образът на звезда -символ на демократичния свят присъства в логото както на Демократите, така и на бъдещия политически проект на Цветан Цветанов "Републиканци за България". В логото на бъдещата партия на Цветанов е и стилизиран компас, който сочи на Запад.

"Компасът служи, за да показва вярната посока. И, вярната посока не е наляво, вярната посока е на Запад. Ние сме дясно-центристка партия с ясна проевропейска ориентация. И ясна посока. На Запад. Може би комунистите виждат петолъчка, но европейците виждат звезда. Но в този компас всички трябва да видят правилната посока в развитието на България. Звездите са един от най-старите символи, използвани от демократичния свят - по една звезда за първите 13 щата в знамето на САЩ още от 1777 г. и по една звезда за всяка от първите 13 страни-членки в знамето на ЕС. Така, комбинирането на двата символа - звездата на Демокрацията и компаса стават основа на знака на ПП "Републиканци за България". Използването на символите в знака на ПП "Републиканци за България" се случва при пълно спазване на приложимата нормативна база и след минаването на съответните законоустановени процедури", коментира преди дни Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама