Корнелия Нинова: Предложеният праг на бедност е удар по най-уязвимите

11:01, 17 авг 20 / Политика 25 1870 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува последното правителствено постановление, според което линията на бедност трябва да се вдигне с 369 лв. Припомняме, че проектът на правителството предвижда сумата за линия на бедност да се вдигне с 6 лв. от следващата година.

Настоящата линия на бедност е 363 лв., а от 1-ви януари 2021 г. ще се вдигне с 1.9%, което според предвижданията ще съответства на икономическия ръст и макроикономическа прогноза.

В пост във Фейсбук Нинова коментира, че тази промяна ще е удар върху финансово най-уязвимите, тъй като ще ограничи броя на хората, които имат право на помощи.

Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата тя да се увеличи. Правителството създава опасност при рецесия, първата политика,която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората. При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи - отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC),когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Не се отчита и медианния еквивалентен разполагаем доход.“, пише още лидерът на БСП.

Според нея Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално икономическата криза, а е точно обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора.  Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама