Медицински сестри от страната излизат на безсрочен протест

16:20, 16 авг 20 25 2363 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Медицински сестри от страната излязат на безсрочен протест утре пред сградата на Министерството на здравеопазването.

В 18.30 часа те ще изградят палатков лагер пред ведомството.

Причината за недоволството им е "абсолютното неглижиране на медицинските специалисти от страна на властимащите". Те посочват, че при подписването на Националния рамков договор страна са само лекарите, а медицинските специалисти са изключени и нямат никакви правомощия.

„Имаме регламентирана практика, но без финансиране. Абсолютно никакво отношение за това, че ние не сме почивали толкова време, че хората са преуморени, че няма кой да работи и абсолютно неглижиране от страна на институциите за злоупотребите и за нарушаване на правилата в системата“, зааяви пред БНР председателят на синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Медицинските сестри протестират вече повече от година с кратки прекъсвания. Началото на наедоволството им бе поставено на 1 март 2019 г., когато те отправиха няколко основни искания към властта: по-достойни заплати (основна заплата равна на поне две минимални или 1220 лв.) и условия на труд, както и реформа на системата, включваща премахване търговския статут на болниците. В началото на протестите заплатите на сестрите масово бяха близки до минималната – между 600 и 700 лева.

Последно, сестрите протестираха шумно в началото на месец март тази година, точно преди обявяването на извънредното положение за коронавируса. Тогава 5 от тях се барикадираха в Партийния дом, за да бъдат чути исканията им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама