Проф. Пламен Киров: Юридическият екип на ГЕРБ най-вероятно е много слаб

18:04, 16 авг 20 / Общество 25 1241 Василена Йорданова
Снимка: btvnovinite.bg

Намаляването на народните представители от 240 на 120, както и съкращаването на депутатите във Великото народно събрание (от 400 на 280) налагат свикване на ВНС, но за предложенията, свързани с правосъдната система – не. Това обяви бившия конституционен съдия и професор по Конституционно право проф. Пламен Киров в ефира на bTV.  

ГЕРБ предлага нова Конституция и още...

По думите му е спорно дали се налага решение от Велико народно събрание за предложението, свързано с мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Експертът допълни, че тази промяна, обаче, не е необходима. 

„Самото изявление на премиера ни хвърли в размисъл. Аз лично го четох три пъти и два пъти го гледах. Юридическият екип на ГЕРБ най-вероятно е много слаб, след като е написал такова изказване на премиера. Там има едно позоваване на чл. 87 от Конституцията за правото на законодателна инициатива на народните представители, но тук става въпрос за законодателна инициатива за обикновен закон. До колкото виждам намерението е да бъдат внесени поправки в Конституцията“, коментира проф. Киров. 

Велико Народно събрание: Поредният кьорфишек на Борисов

Той уточни, че на три места в изявлението на министър-председателя Бойко Борисов се говори за нова Конституция, след което се говори за изменение на върховния закон. Проф. Киров определи предложенията като „бягане пред вятъра“ и допълни, че те могат да бъдат коментирани в детайли, едва когато се види пълният им текст. 

„Твърде е общо. Тези девет точки, които са изброени характеризират намеренията – юристите работим с конкретен текст. Сериозно съм притеснен кой трябва да напише по същество. Първо, защото е добре известно, че в България всички разбират от футбол и Конституционно право. Второ – всички политици и управляващи, и опозиция страдат от сериозен дефицит на нормално мислене“, заяви експертът. 

Според него българските политици и магистрати не познават добре Конституцията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!