Велико Народно събрание: Поредният кьорфишек на Борисов

15:00, 14 авг 20 / Политика 25 2002 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След месец протести срещу правителството и главния прокурор премиерът Борисов най-накрая съобщи решението си - оттегля се от поста, но след свикване на Велико Народно събрание за промяна в Конституцията.

И ако в първия момент сте приели това като добра новина – не бързайте да се радвате, всичко това е поредният кьорфишек на управляващите. Ето защо:

Първо, това не е първият път, в който Борисов се кани да свика Велико Народно събрание. Такава заявка имаше още през 2016 г., след като ГЕРБ изгуби президентските избори. Тогава Борисов се застъпи за трите въпроса от инициирания от екипа на Слави Трифонов референдум и обяви, че ще работи за законови промени в посока въвеждане на мажоритарен вот, задължително гласуване и нулева партийна субсидия. Четири години по-късно нищо от това не е факт.

Второ, за свикването на Велико Народно събрание са необходими подписите на 2/3 от депутатите т.е. 160 души. Бързите сметки показват, че със своите общо 116 депутати управляващата коалиция няма как сама да осъществи намеренията на Борисов. И така съдбата на тази идея остава в ръцете на опозицията. Лидерът на „Воля“ вече обяви, че не вижда смисъл от свикването на ВНС. От БСП също изразиха несъгласие с предложението на Борисов тъй като смятат, че така той прехвърля пожара от правителството към парламента. От ДПС за момента запазват мълчание, но дори и да подкрепят идеята – без гласовете на „Воля“ и БСП няма как да се стигне до Велико Народно събрание.

Трето, дори по някакът мистичен начин предложението на Борисов и компания да получи необходимата подкрепа, това съвсем не означава, че ще се разделим със сегашните управници - напротив. До изборите за Велико Народно събрание действа настоящият парламент, това от своя страна пък блокира възможността за оствка на кабинета и назначаване на служебен кабинет. Т.е. и в режим на оставка, правителството остава. Нещо повече, нови избори могат да се проведат едва след разпускане на Великото Народно събрание, а при обсъждане на промяна в Конституцията, това може да отнеме известно време.

Четвърто, предложенията на Борисов не отговарят на основните искания на протестиращите – оставки на главния прокурор и на правителството, както и въвеждането на електронно и дистанционно гласуване. Следователно изобщо няма да „успокоят хората“, както Борисов обещаваше.

Пето, част от промените могат да бъдат направени и от настоящето Обикновено Народно събрание, но е необходимо малко повечко желание и решителност, но уви такива не се декларират.

Не на последно място идеята новата Конституция да бъде изготвена от управляващи със свалено доверие звучи повече като лош виц, отколкото като реален изход от назрялата политическа криза. Пък и като знаем кои ще са авторите и какви "правни чудеса" са сътворили досега, по-добре да не им се дава възможност да се упражняват върху Основния закон. 

Всичко това (заедно с раздаваните напоследък милиони на калпак, но без ясна стратегия) е опит на правителството да закрепи положението и да имитира дейност. Не е рестарт, не е и промяна - напротив получаваме още от същото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама