И Църквата с коментар за политическата криза

17:00, 15 авг 20 25 2853 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

"Младите по площадите да бъдат разумни. Всичко да бъде с добър резултат". Това каза Негово Светейшество българският патриарх Неофит преди да отслужи Света литургия в храм „Св. Александър Невски” на връх Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.

Голяма Богородица е!

Навръх големия християнски празник Пловдивският митрополит Николай излезе с архипастирско обръщение във възхвала на 10-годишното управление на премиера Бойко Борисов.

“Днес радостта ни е помрачена от безпокойството, което е обзело части от нашия народ. Вероятно ще бъда упрекнат, че на този светъл празник, вместо да се огранича добогословската беседа, ще взема отношение по актуален въпрос, но от друга страна пък често ни се казва, че църквата не бива да се дистанцира от обществените процеси. Поради тази причина, като православен митрополит, бих искал да кажа какво аз мисля за събитията в страната ни и как аз виждам нещата, без да ангажирам никого с мнението си“, посочва той.

В посланиято си Пловдивският митрополит заявява, че от акцията по спасяването на българските евреи насам, за пръв път едва през последните десет години българската държава е започнала да чува гласа на църквата по общохуманни и етични въпроси. "Единствените спокойни години в 150-годишното ново съществуване на Българската православна църква са последните десет-единадесет години", отбелязва той.

Владиката благодари на Борисов, че не е допуснал сурогатното майчинство, еднополовите бракове, ГМО и Истанбулската конвенция, както и че не е затворил храмовете навръх Великден заради коронавируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама