Голяма Богородица е!

07:45, 15 авг 20 / Любопитно 25 2655 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На 15 август християните честват успение на Света Богородица, като днешният празник в календара се отбелязва и като Голяма Богородица. Днес се почита Божията майка – покровителка на майчинството и раждането, което е свързано с различни поверия.

На този ден не се работи никаква работа. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица. Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

Старо поверие съветва в този ден всички млади жени да не се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни. Има и поверие, че на този ден молбите, отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат. На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата - цветя, кърпи и дрехи, като ги поставят под нейната икона.

На днешния празник имен имат всички, носещи имената Мария, Марин, Мариан, Мариана, Мариета, Мариела, Марио, Марияна.

15 август е последният ден от Богородичният пост и за празника се подрежда богата трапеза, на която задължително присъстват обредна пита, мед, грозде и ябълки. Питата трябва да се омеси рано сутринта, за да се освети в църква, а остатъците от нея да се раздадат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама