Мързелът може да е симптом на депресия

21:40, 13 авг 20 / Любопитно 25 2557 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Психиатър обясни кога мързелът е признак на сериозно заболяване. Мързелът е нормално човешко състояние, но понякога той може да е признак на клинична депресия, съобщи БГНЕС.
 
"Понякога просто трябва да се „вземете в ръце”, но в някои случаи трябва да отидете на лекар", съветва Павел Качалов, психиатър, членуващ в Парижкото психоаналитично дружество.
 
„Да ни мързи е присъщо за човешката природа. Някои дори твърдят, че мързелът е двигателят на прогреса, защото много изобретения са родени само поради факта, че някой е искал да си спести някакво усилие”, отбеляза Качалов.

Обикновеният мързел е защитна реакция на организма, която помага да се отървете от ненужната работа, обясни психиатърът в интервю за радио „Спутник“.
 
"Има нормален мързел, когато хората се предпазват от безсмислена работа, която им е наложена от други хора, или от самите тях, заради навика да се претоварват. Тогава мързелът ви позволява да изчакате, да „забавите темпото” и да подредите приоритетите си. Така по-енергичните хора просто се предпазват от преумората и стреса”, обясни Качалов.

Но има съвсем различен тип мързел. Когато човек почувства, че не иска и няма желание да прави нищо. Това вече е болезнено състояние, когато се нуждаете от помощта на специалист.

„Това е сигурен признак на депресия. В случай на такова разстройство трябва да потърсите психиатър. Сега има много антидепресанти, които ще помогнат при депресия. Всеки човек, който внезапно се промени и стане неспособен да полага най-прости усилия, трябва да бъде посъветван да потърси помощ”, поясни Качалов.
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама