35-и ден на протести: Недоволството не стихва въпреки мерките на Борисов

21:50, 12 авг 20 25 3996 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

35-и ден с различни протестни инициативи граждани настояват за оставката на кабинета „Борисов 3“ и на главния прокурор. Въпреки мерките на правителството, които премиерът Бойко Борисов обяви днес, недоволството не стихва. 

И тази вечер протестиращи се събраха в „триъгълника на властта“. Продължават и блокадите. Затворени за движение са „Орлов мост“, площад „Независимост“ и кръстовището пред Софийския университет. Движението пред Ректората бе временно възстановено, но след призив на „Отровното трио“ бе затворено отново. 

Както всяка вечер, след националния химн протестиращите се отправиха към "Орлов мост" със скандирания "оставка". Протестът премина спокойно. Граждани за поредна вечер остават да нощуват на "Орлов мост". 

Снимка: Юлиан Тодоров

Арман Бабикян от "Отровното трио" заяви в интервю за "Факти", че е "за" протестът да излъчи свое лидерство. Не посочи обаче кои могат да бъдат новите лидери.

Снимка: Юлиан Тодоров

Премиерът иска да се закрепи за властта с раздаване на милиони, заяви вицепрезидентът

Пред немското посолство десетки граждани се събраха на събитие под надслов: "масово затваряне на очи". Те бяха със завързани или затворени очи, държаха плакати или звезди, като тези в знамето на ЕС. Демонстрантите скандираха "мафия" и "оставка". 

С инициативата гражданите изразиха недоволството си срещу това Европа неформално да спонсорира мафиотските структури у нас, които без нейните финансови ресурси не биха могли да се задържат толкова време на власт”. Попитаха и защо Германия толерира "очевидната организирана престъпност" в България. 

В позиция от немското посолство коментираха: "За нас е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България", заяви временно управляващият Посолството Йорк Шуграф. 

По-рано през деня протестно шествие мина по магистрала „Тракия“ и доведе до тежко задръстване. Граждани тръгнаха към Пазарджик, за да „търсят“ депутата от ДПС Делян Пеевски, който е избран от този район. Очаквано- не го намериха.

34 ден на протести: Връщат барикадите при Ректората на СУ

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама