Отровното трио: Тол системата е поредният подарък за милиони от правителството към една фирма

19:35, 11 авг 20 25 3211 Шрифт:
Редактор:

За поредна измама и злоупотреба на властта с публични средства съобщиха от „Отровното трио“. Този път става дума за избора на изпълнител за изграждането на ТОЛ системата у нас.

По думите на Арман Бабикян в началото на 2018 г., след тежка процедура за изпълнител за изграждането на ТОЛ система в България е била избрана австрийската фирма „Капш“, която е трябвало да изгради система за 7 месеца, след което са се провели тестове в продължение на 12 м.

„Година по-късно се оказа, че компанията не е готова. Въпреки това пътната агенция не глоби изпълнителите. Вместо това АПИ сключи анекс, с който опрощава 60% от задълженията по този договор. И не само това, ами се опита и да прехвърли на консорциум събирането на приходи от винетки, които прогнозно възлизат на 1,3 млрд. лв.“, обяви Арман Бабикян, цитиран от БГНЕС и подчерта, че по този начин са се опитали да дадат тази отговорна задача на частен изпълнител.

Бабикян подчерта, че пътната агенция е обявила обществена поръчка без договаряне и без предварително обявление и мониторинг.

ЛиЛана призна, че познава Васил Божков, но нямат общ бизнес

Поръчката се възлага директно на австрийската компания, която според АПИ, е единствена, която е в състояние да я изпълни, защото е изградила системата. В момента поддръжката и мониторингът се извършват от специално създадено Национално тол управление, чиито бюджет и състав непрекъснато нараства“, коментира той и добави, че въпросната фирма ще получи допълнителни 118 млн. лв. за наемане на външни IT специалисти, като има възможност договорът им да бъде увеличен с още 3 години.

„Разходите се увеличават с над 1/3 от джоба на всички българи, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%. Това прави тази инвестиция неефективна и отдалечава изплащането на системата далеч във времето“, прогнозира Бабикян.

От своя страна адвокат Николай Хаджигенов заяви, че все по-малко фирми взимат все повече пари, което показва лицето на корупцията у нас.

Поглеждаме на Бойко любимите магистрали и несъществуващите детски градини и изчерпваме темата. Едни и същи фирми и лица, които всеки път, без изключение, са близки до властта на ниво правителство, общини, по голямата част, от които се владеят от ГЕРБ“, коментира той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама