ЛиЛана призна, че познава Васил Божков, но нямат общ бизнес

09:57, 10 авг 20 25 1925 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Познавам от много години Васил Божков и много други хора. Нашият бизнес няма нищо общо. В момента дори не поддържаме връзка. Търсенето на бизнес връзка само по себе си е проблем. Между нашите фирми няма нито една транзакция и никога не е имало. Не смятам и че ще се стигне до обвинителен акт и обвинение, свързано с европейските пари", заяви пред bTV Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана.

Деянова обясни, че е искала съвет от Божков за неща, свързани с ТОЛ системата. И изтъкна, че по други поводи не е търсила негово съдействие.

Преди дни Апелативният специализиран съд пусна певицата под домашен арест.

Пуснаха под домашен арест певицата ЛиЛана

Деянова е обвинена за източване на еврофондове. Според прокуратурата заедно със съдружника си Мартин Димитров отчитали като продаден създаден от тях софтуер. На практика обаче сделки нямало, твърди обвинението.

Тя коментира, че обвинението ѝ е за това, че е заплашвала служители на АПИ, че ще им поиска оставката и че е представила неверни сведения пред служители на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност. По думите ѝ никъде в текстовете не е записано, че е отклонявала евросредства или не е изпълнявала проектите.

ЛиЛана: Аз и съдружникът ми сме асфалтирали повече улици от Бойко Борисов

“Говори се за това, че с една от фирмите, с които сме работили, управител и собственик е моя приятелка. Което не е проблем. Прокуратурата има право да твърди всичко. Към момента нямам внесен обвинителен акт и се води разследване”, обясни тя.

Според нея обвинението има предположения и по делото няма доказателства. Тя допълни, че 48 от нейните служители са били разпитани, като никой от тях не е казал, че е бил част, не е чувал или е бил подбуждан към престъпления.

По думите ѝ прокуратурата се опитва да внуши, че тя и Димитров са казали, че ще уволни служители на Агенция “Пътна инфраструктура”. “Настоящият директор на АПИ в своите показания казва, че сме му поискали оставката и сме заплашили, че ще свикаме пресконференция и ще сезираме прокуратурата. Ние като граждани какво трябва да направим, ако видим, че дадена институция не работи - да емигрираме или да подадем сигнал?”, коментира тя.

Деянова уточни, че има IT компания от 2012 г. заедно с Димитров. Целта им е била да разпространяват продукти със социален принос. “Проектите са от 2017 г. Спецпрокуратурата се сеща 3 години по-късно, че има нередност, при положение, че нас са ни проверявали от 2018 г. Начинът, по който се одобряват средствата, е след като финансираш всичко и след верификация и страхотни проверки, парите се изплащат. Минали сме толкова проверки. След 2018 г. казахме, че никога повече няма да кандидатстваме по европрограми”, продължи тя.

По повод отправените твърдения на Лиляна Деянова, че повдигнатото й обвинение за отклоняване на средства по европейски проекти е манипулация на държавното обвинение, Специализираната прокуратура съобщи, че до момента 10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд са потвърдили тезата на прокуратурата, че събраните доказателства, по обвиненията, за които Деянова е привлечена към наказателна отговорност, дават основание да се изведе обосновано предположение, че е извършила престъпленията, за които е обвинена.

Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело А.Й., получила европейско финансиране за неговото разработване.

Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура, Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват.

За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама