Главният котарак в британската дипломация подаде оставка

21:08, 07 авг 20 / Любопитно 25 2941 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Главният ловец на мишки на британското външно министерство, котката Палмерстън, подаде доброволна „оставка“, съобщи посолството на Великобритания в Москва, цитирани от БГНЕС.

В своя канал в Телеграм посолството заяви, че „котката е основният терминатор за мишките в британското външно министерство - подобно на много от нас, и тя била принудена да работи от вкъщи по време на пандемията COVID-19“.

Изглежда, че и на него му е харесал живота извън града и е решил да излезе в заслужена почивка“, се казва в съобщение на посолството.

"Съдейки по докладите на колегите от Министерството на външните работи, Палмерстън доста обича да се катери по дърветата и да изследва ливадите около новия си дом", добави дипломатическата мисия.

Посолството благодари на Палмерстън за упоритата му работа и му пожелава "интересен котешки живот на новото място".

Британското външно министерство поясни, че котката се наслаждава на новия си живот в дома на един от служителите на министерството.

"Той ще липсва на всички в Министерството на външните работи (сега мишките ни са по-малко). Пожелаваме му дълга и щастлива пенсия!", написа постоянният заместник-ръководител на британското външно министерство Саймън Макдоналд.

Взетият от лондонския приют Батерси Палмерстън и кръстен на бившия британски външен министър и премиер Хенри Палмерстън, котаракът е популярна медийна фигура със собствен акаунт в Туитър от над 105 000 последователи. Черно-бялата котка многократно се е появявала на страниците на британски вестници благодарение на дръзкия си нрав.

Животното не веднъж е забелязвано в битки с неговия колега, котката Лари, който служи като главен ловец на мишки в резиденцията на британския премиер на „Даунинг стрийт“. Свидетели на битките между двете котки обикновено са журналисти от местните телевизионни канали, на които е позволено да дежурят в близост до кабинета на британския премиер. Именно тези журналисти често публикуват снимки на „котешките битки“ в интернет.

Свои котки с акаунти в Туитър имат и други британски министри. Това е стара британска традиция – котки живеят в резиденции на британските владетели от XV век. От 1929 г. те имат официален статут и заплата от 100 паунда годишно. Най-известната от тях през 20 век е котката Хъмфри, главен ловец на мишки при Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Тони Блеър. Котката Хъмфри почина през 2008 г. на 18 години.

Как британците кръщават най-често котките си?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама