Президентът Радев с Национална стратегия за развитието на страната

13:25, 06 авг 20 / Политика 25 1875 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ден, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да подаде оставка в името на това правителството да изкара пълния си мандат, президентът Радев анонсира изготвянето на Национална стратегия за развитието на страната.

Документът е дело на Стратегическия съвет при президента и според държавния глава появата му съвпада с исторически за страната момент, когато българите са излезли от апатията и от хипнозата на пропагандата – протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Президентът Радев: Борисов не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят

Стратегията ще бъде представена на три части - анализ на състоянието в държавата; и дентифициране на причините за него и формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация.

Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати повече българи и у нас, и в чужбина. Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко“, отбеляза още Радев.

ПЪРВИ ЕТАП - АНАЛИЗ НА СЪСТОЯНИЕТО В ДЪРЖАВАТА

В началото на документа се посочва, че държавническата стратегия е процес на непрекъснато движение и усъвършенстване, а не доктрина или мащабен план, в който са „заковани” конкретни важни цели и приоритети. В процеса на еволюиране се развиват и надграждат целите и амбициите, откриват се нови възможности и нови съюзници.

В него се отчита, че България вероятно е на едно от първите места в света по брой стратегически документи на глава от населението, като към момента действащите са около двеста. Данните за развитието на страната през последните години обаче показват, че водещият стратегически документ Национална програма за развитие България 2020 не е осъществил целите и приоритетите си и дори там, където има положителни тенденции, те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – стимулират задълбочаването на неравенствата.

Българското общество се отличава с крайно тревожни тенденции, като: висока смъртност, лош здравен статус на нацията; ниска раждаемост; висока емиграция на трудоспособно население; задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието; драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване, отчитат членовете на Стратегическия съвет на президента.

Според тях основното обяснение за този стратегически неуспех е начинът на подготовката и реализацията на националната стратегия. Проблемът не е в отделни решения, а в цялостния подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане. Рискът за пореден десетгодишен период нацията да остане в плен на неизпълними пожелания, е реален, а за да се избегне този риск, са нужни решителни промени, отбелязва документът.

Ето защо Стратегическият съвет към държавния глава в партньорство с гражданската инициатива „Ние, е-народът” открива от днес и обществения дебат за приемането на Национален стратегически документ.  Дебатът ще се води на профилите на инициативата в социалните мрежи Facebook и LinkedIn.

Мнения, бележки и предложения ще могат да бъдат отправяни и на специализиран сайт, където проектът ще бъде представен по основни тематични области. На сайта периодично ще бъдат публикувани новини от процеса на дискусия, експертни мнения и предложения, исторически обзори
за реализирани държавнически стратегии, материали по проблемите на е- демокрацията и др.

Първите въпроси в рамките на обществената дискусия са:

1. Смятате ли, че днес България е „държава с конкурентоспособна икономика, осигуряваща условия за пълноценна социална, творческа и професионална реализация на личността чрез интелигентен, устойчив, приобщаващ и териториално балансиран икономически растеж”?

2. Изхождайки от днешните реалности и най-вече наложилия се модел на управление, смятате ли за постижимо през 2030 г. България да е „държава с висок жизнен стандарт и конкурентноспособна, нисковъглеродна икономика ... адаптираща се към променящия се свят чрез своето високообразовано, креативно, солидарно и здраво общество, плодородна почва за идеи и притегателна сила за инвестиции и човешки капитал … Българският гражданин играе активна роля в бъдещето на своята държава, има богати възможности за личностно и професионално развитие и живее в справедливо и толерантно общество, в което гласът му се чува.

3. Ако действителността се разминава с тези предначертания, кои според вас са основните причини?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама