Президентът Радев: Борисов не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят

11:15, 06 авг 20 / Политика 25 2363 Шрифт:
Редактор:

Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа. Пред нас е примерът на авторитарното управление, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на законността от задкулисните договорки. Това заяви президентът Румен Радев на представянето на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава, ръководен от социолога проф. Александър Маринов.

"Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза, върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори. Затова приветствам решението на Стратегическия съвет да заложи на коренно различен подход – откритост, системност и последователност. Затова Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа", подчерта Радев.

"Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната. Министър-председателят не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че в последните 3 г. България била в челото на най-бързо развиващите страни в Европа", каза още Радев. 

"Точното наименование на картината в страната в стратегически неуспех, заяви социологът проф. Александър Маринов. 

"България е първата страна в света по брой стратегии на глава от населението. В момента действащите са около 200, нo дали те са на необходимото ниво. Най-вече – има ли сред тях такава държавническа стратегия, която да сплотява нацията около реално споделени базисни ценности и да очертава най-съществените за българското общество цели, които да преследва?“, попита той в началото на своя анализ", допълни Маринов.

Според него водещият стратегически документ на правителството – Националната програма за развитие „България 2020“ не е осъществил целите си, а начертаната в нея визия за състоянието на страната е останала само едно пожелание за неопределеното бъдеще.

„Дори там, където има положителни тенденции, те не водят до подобряване на живота на българите, а парадоксално задълбочават неравенствата“, смята той. Статистиките показват, че всеки пети Българин живее в материални лишения, като се влошават и регионалните различия в страната. Крайно тревожни пък са показателите за висока смъртност, ниска раждаемост, миграция на трудоспособно население, социални неравенства, бедност и други", добавя той, цитиран от БГНЕС.

Съветът предвижда процесът да протече през 3 фази с кратък времеви интервал. Първо – обща оценка за постигнатите резултати от сега прилаганите стратегии. Второ – съгласие относно диагнозата на причините за грешките и неуспехите. Трето – да бъдат подложени на обществено обсъждане адекватни по обхват и дълбочина мерки.

При изготвянето на документа съветът при президента ще си партнира с различни граждански организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама