Българският гняв и последният ход на Борисов във фокуса на световните медии

11:40, 06 авг 20 / Политика 25 1834 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Последните събития в България влязоха във фокуса на чуждестранната преса. Водещи издания съобщават за последния ход на българския премиер Бойко Борисов. В Блумбърг, Евроактив и други световни медии преобладават заглавия като „Българският премиер обмисля оттегляне, за са спаси правителството“, „Премиерът на България прави крачка назад“ и „Борисов готов да си отиде, но иска правителството да остане“, обобщава БГНЕС.

„Българският премиер Бойко Борисов обмисля да се оттегли след месец антикорупционни протести, но иска да запази управляващата си коалиция непокътната до изтичането на мандата й догодина“, твърди публикация на Блумбърг.

Тя цитира думите на Борисов, че „все пак България се нуждае от функциониращ парламент, за да се справи с предстоящата икономическа криза“.

"Готов съм да напусна по всяко време", цитиран е още Борисов. „Ще продължа разговорите с коалиционните си партньори и ще им предложа опции.“

Медията прави обзор на протестите в България, на които хиляди в София и други градове от началото на юли искат оставките на Борисов и главния прокурор Иван Гешев заради неуспеха им да се преборят с корупцията на високо ниво.

„България, която е член на Европейския съюз от 2007 г., е многократно критикувана за неспособността си да се пребори с корупцията и да реформира съдебната си система. Той се нарежда на последно място в ЕС по индекса на възприемане на корупцията на „Transparency International“, твърди Блумбърг и продължава:

„Третият кабинет на Борисов работи за повишаване на жизнения стандарт и напредване на пътя на България към еврото, но бе белязан от корупционни скандали и множество разследвания срещу министри и служители на администрацията“.

Според друга публикация в чуждестранната преса, протестиращите, сред които предимно млади хора, „обвиняват властите във връзки с мафията, отказа им да се борят с корупцията и да реформират съдебната система и в потискането на свободата на словото“.

Евроактив също цитира Борисов, че „може да подаде оставка след седмици антиправителствени протести, но иска неговият правителствен кабинет на ГЕРБ да остане на мястото си до изборите, които предстоят следващата година“.

Медията съобщава за палатковите лагери и блокираните кръстовища в столицата от обвиняващи „трикратния премиер Борисов в отслабване на държавните институции в полза на мощни магнати“.

„Той не отдели внимание на твърденията на протестиращите, но подчерта, че правителството му работи усилено за намаляване на контрабандата, засягайки интересите на много местни олигарси“, коментира Евроактив, съобщавайки, че коалиционните партньори на ГЕРБ, Обединени патриоти, също са заявили, че правителството трябва да приключи пълния си четиригодишен мандат.

Според медията, протестите са влошили подкрепата за ГЕРБ (свързана с ЕНП) до 14,5% от 21,7% през декември, както показва проучване на общественото мнение.

„Преструктурирането на правителството, насочено към справяне с обществения гняв, не успя да укроти протестиращите и критиците твърдят, че оставката на Борисов може да не е достатъчна, за да успокои гнева на обществото заради ендемичната корупция“, твърди публикацията.

Тя съобщава още и за масовото събиране на членове на ГЕРБ от цяла България вчера, посрещнато от десетки протестиращи с лозунга "Борисов е позор - оставка и затвор", и придружено от атаки срещу журналисти.

Евреоактив завършва с критика, че „най-бедната държава-членка на ЕС, но и най-корумпираната, все още не е вкарала в затвора нито един висш служител по обвинения в корупция“.

Снимка: Юлиан Тодоров

Протестите в България и последните изявления на Борисов коментира и АФП, съобщавайки за гладните стачки на четирима души и хоспитализиран 58-годишен мъж, отказал храна и вода в продължение на шест дни.

„Борисов заяви, че ще търси начини трипартийната му коалиция да завърши мандата си до март 2021 г. Това би означавало, че той не може да подаде оставка, тъй като тогава цялата му администрация ще падне, а по-скоро ще направи крачка назад и ще назначи един от министрите си, който да ръководи страната", коментира агенцията.

Фотограф на АФП присъства на мястото на срещата на ГЕРБ с около 4000 привърженици от цялата страна и предаде, че десетки протестиращи са се опитали да блокират мястото, което е довело до кратки сблъсъци.

За партийния форум съобщава и руската агенция ТАСС, цитирайки думите на Борисов: „Готов съм да напусна поста по всяко време, вече съм го правил и съм готов да го направя отново. Не искам заради мен да има напрежение. Аз не съм Радев, който се радва, когато хората се бият и блокират улиците. Не се страхувам от служебно правителство, но не вярвам на Радев, не вярвам, че изборите ще бъдат честни“.

Агенцията съобщава за готовността на премиера да подаде оставката си и акцентира върху думите му: „Основното ми желание е да видя България обединена“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама