Борисов готов да си тръгне, но няма да е днес

12:50, 05 авг 20 / Политика 25 5369 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Събрах елита на ГЕРБ и коалиционните партньори, за да им кажа- готов съм по всяко време да си тръгна, правил съм го преди и съм готов. Заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците или се блокират кръстовища, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред членовете на партията.

Министър-председателят обяви, че ще разговаря с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ и ще предложи варианти за управлението на страната. „Включително и аз да си тръгна и правителството да продължи“, коментира той и допълни, че водачите на протестите също могат да кажат как виждат вариантите.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че в партията му има „много работа“. „На места има дерибеи и ако не отида да поговоря лично с хората, ще продължаваме да страдаме“. „Не съм човек, който може да се опиянява от масата и да казва, че защото сме повече, сме по-хубави“.

Ясен ли съм или не съм? Никога не съм ви подвел. Никога! И затова ГЕРБ винаги печели изборите. Ние сме партия, създадена от народа“ обърна се Борисов към членовете на партията. „Един ден не трябва да седим в управлението, ако хората не ни искат“, посочи той и призова от ГЕРБ да не отговарят на провокациите.

Ако аз съм причината си отивам веднага, толкоз“, категоричен бе той.

Борисов отрече ГЕРБ да има проблем със служебно правителство. „Да, не вярваме на Радев, че ще бъдат честни и почтени. Но какъв ни е проблема със служебно правителство- никакъв“. Премиерът си беше записал на лист всичко, което няма да бъде възможно, ако страната няма парламент, сред които промяна на закони, обявяване на извънредно положение и др.

„Не желая по никакъв начин държавата да бъде разединена, да бъда разединителят“. „Обичам хората, обичам да са добре“, каза още той.

След почти месец протести срещу правителството, Борисов събра елита на ГЕРБ на национална конференция. На нея присъстваха депутати, министри и кметове на ГЕРБ, както и коалиционните им партньори от "Обединени патриоти". Събитието започна не с изказвания на водещи фигури в партията, а на кметове от смесени райони в страната.

Мотивите за часа и мястото. „Защо избрахме „София Тех парк“- тук е най явно и видимо само за 10 години какви промени се направиха“, коментира Борисов. Събитието пък било проведено в 12.00 часа „в обедната почивка на хората“, въпреки че продължи 4 часа, от пристигането до края на речта на премиера. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира: „Не съм чул от всички, които викат „оставка“- какво ще бъде новото правителство? Каква е програмата му, каква е философията му?“. Според него въпросът е не да кажеш какво не ти харесва, а как ще го промениш. 

Евродепутатът Андрей Новаков разказа как е роден в провинцията и е отраснал в още по-дълбоката провинция, и беше категоричен, че неговата история е била възможна само в ГЕРБ. „Ние сме партия парадокс. Управляваме така, че да е лесно на следващите, които и да са те. Така се прави“, заяви Новаков и допълни: „превърнахме здравата работа в религия“.

СДС даде заявка да се яви на избори с ГЕРБ. Лидерът напартията Румен Христов заяви: „Предстоят избори, те трябва да бъдат спечелени отново от десницата“. Христов попита има ли гаранция, че ако има служебно правителство, то ще приключи мандата си в конституционно определения срок, и няма да има опити за удължаване на мандата му. „Когато говориш, че има алтернатива- трябва да кажеш какво предлагаш“, каза още той.

Снимка: ТОПНОВИНИ

От ГЕРБ инструктираха всички да пътуват до столицата с автомобили, а не с автобуси заради ситуацията с коронавируса. Създаден бе и специален график за пристигане и паркиране, за да не стават струпвания. В медийното пространство се появиха снимки на графика, както и квотата за присъстващи от всяка област на страната. На кадри се виждат и празни места.

Севделина Арнаудова напуска Министерския съвет

Днес стана ясно, че личният пиар на премиера Борисов Севделина Арнаудова, която е неотлъчно до него и излъчва на живо визитите му из страната, излиза от Министерски съвет и се връща в ГЕРБ.  Междувременно преди два дни излезе и проучване на „Алфа рисърч“, според което подкрепата за ГЕРБ сериозно намалява, като пада на 26,7%. За сравнение на последните парламентарни избори през 2017 г. ГЕРБ спечели 33.54% от гласовете. 

Още снимки от събитието вижте в галерията по-долу. Кадрите са на фоторепортера на TOPNOVINI.BG Юлиан Тодоров. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама