Агенцията по храните констатира огнище на африканска чума във Варненско

18:26, 05 авг 20 25 2594 Шрифт:
Редактор:

Българска агенция по безопасност на храните констатира огнище на африканска чума по свинете в стопанство за отглеждане на животни от породата Източнобалкански свине в с. Юнец, област Варна. 

Последното огнище при тази порода беше регистрирано на 23 април тази година в област Шумен.

В засегнатото стадо се отглеждат 212 свине, като до констатирането на заболяването от него са умрели 15 животни. Предстои хуманното обезвреждане на останалите прасета, съобщава bTV.

Положителните проби от с. Юнец бяха лабораторно потвърдени днес,от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Африканската чума е унищожила почти изцяло източнобалканската свиня

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището - с. Юнец и с. Рудник, общ. Долни Чифлик.

В 10–километровата наблюдавана зона са включени населени места от община Долни Чифлик: с. Шкорпиловци, гр. Долни чифлик, с. Детелина, с. Старо Оряхово, с. Ново Оряхово, с. Солник и с. Кривини; от община Бяла: с. Самотино, с. Горица, с. Господиново, с. Дюлино, както и с. Козница, общ. Несебър, област Бургас, в които са предприети мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, собствениците на животни, които са спазили разпоредбите на закона, подлежат на обезщетение за обезвреждането на животните им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама