Томислав Дончев не познавал лично Пеевски и не иска да е премиер

17:39, 05 авг 20 / Политика 25 2298 Шрифт:
Редактор:

Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БГНЕС.

"От тази ситуация няма лесен изход. От една страна чуваме „Оставка“, включително и под прозорците си. Няма да мерим броя на протестиращите, това е спекулация. Дори и да са 10 души, ако имат някакви искания, те са значими. Най-малкото, защото всяка вечер се рециклират в ефир, най-малкото. Обществото е разделено, което е безспорен факт. Нека не мерим коя половина е по-голяма, но държавник, който го е грижа и за обществото, и за държавата, не може да допринася за разделението. Една оставка на министър-председателя, оставка на правителството, вероятно би успокоила голяма част от обществените напрежения. От друга страна – за нас са гласували 1 млн. души. Ние имаме 100 хил. души членове. Те са против! Те считат, че това е поддаване на натиск. За пореден път, защото по силата на някаква странна историческа необходимост това се случва за трети път", допълва Дончев.

Борисов готов да си тръгне, но няма да е днес

"Най-важният аргумент, с който трябваше да започна – освен да съответства на някаква политически желания и очаквания, едно правителството трябва да върши работа. А такава има да се върши много и то не само от българското правителство. В рамките на месец септември трябва да бъдат приети всички промени в законите, които да позволят всички тези плащания, анонсирани преди седмица. Има нужда и от ново законодателство, свързано с изборния процес. Все неща, които няма как да се случат без Народно събрание", категоричен е вицепремиерът.

На въпрос дали Делян Пеевски има влияние в управлението, Дончев отговаря отрицателно и допълва, че лично не го познава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама