Христо Иванов: Борисов се превръща в Орешарски

18:02, 30 юли 20 / Политика 25 745 Василена Йорданова
Снимка: БГНЕС

Борисов се превръща в Орешарски, буквално. Това е човек без мисъл за политическото си бъдеще - защото знае, че такова няма. Но и без мисъл за политическото бъдеще на партията си. Той просто се държи за стола си, защото му е поръчано да довърши „Руски поток“, както всъщност трябва да се нарича тръбата, която той се опитва да нарече „Балкански поток“. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в интервю за "Дойче веле".

По думите му премиерът се опитва да осигури време, "за да могат Томислав Дончев и неговият екип да напишат тайно плановете за следващите програмни периоди и за харченето на антикризисната помощ".

Той посочи, че главният прокурор също се е запънал и не иска да си ходи, а "очевидно неговите кукловоди си дават сметка, че ако му позволят да освободи поста, може да се разплете целият чорап на тяхната задкулисна власт".

Според Иванов ставаме свидетели на една борба на волите: между хората, които искат да си върнат държавата и затова настояват за избори, и хората, които се опитват да ги плашат колко опасно е да има избори. "Не се сбъдват очакванията на управляващите, че протестите ще се омаломощят пред Китайската стена на тяхното безочие, напротив - това предизвиква още повече гняв, а гневът на улицата се превръща в ескалация. И трябва ясно да кажем, че отговорността е на управляващите", коментира той.

Съпредседателят на "Демократична България" отбеляза, че исканите оставки са само първата крачка, но не и крайната цел. "Необходимо е да реформираме прокуратурата, да гарантираме, че Гешевци няма да бъдат възможни повече в България. За тази цел трябва дълбока конституционна реформа, а за да се стигне до конституционен консенсус, ни трябва нов парламент, избран след катарзиса, до който ще доведе оставката на това прогнило управление", обясни Иванов.

С поред съпредседателя на „Демократична България“ появилият с нов аудиозапис, за който с твърди, че е с участието на премиера доказва, че срещу Борисов съществува един резерв от компромати, което го прави изключително уязвим.

Изтече нов запис, за който се твърди, че е с гласа на Борисов

Христо Иванов псочи, че записите всъщност показват политическата доктрина на Борисов, която се състои от три принципа - опростачвай, лъжи и разрушавай институциите“. По думите му фактът, че прокуратурата не предприема действия по повод записите и снимките от вилата на премиера означава, че Борисов е „на трупчета“ и се крепи на милостта на Гешев и неговите поръчители, а в момента, в който решат, те ще го използват за изкупителен агнец.

Самият Иванов посочи, че с него Борисов никога не е разговарял така, но обясни че това е „въпрос на спазване на дистанция и на това какво е готов да понася и да толерира събеседникът му“. „Поддържал съм изключително формални отношения с него, защото бях не негов министър, а министър на републиката с много ясна кауза да правя реформи и да се конфронтирам с онези, на които той служи. Неслучайно краят на моя мандат настъпи не просто когато реформата беше бламирана, а когато беше бламирано и моето искане за сериозно разследване на така наречения „Янева-гейт“, в който бяха замесени имената както на главния прокурор, така и на самия Борисов. Аз бях министър на правосъдието, който фактически искаше разследване на своя премиер.

5 коментара
Митко 12:15, 31 юли 20

Христо Иваное първо да погледне своето политическо бъдеще, няма да е лошо да се върне и в политическото си минало - провал след провал след провал, и нека тогава да обсъжда политическото бъдеще на другите.

Анонимен 15:40, 31 юли 20

Ужас. Ужас. Ако все пак му е останало капка чест и достойнство на Иванов при целенасочената си борба за власт, не му приляга да говори по подобен начин. Става смешен!

Васил 09:25, 01 авг 20

Христо Иванов иска да захапе и той кокала, това е цялата му игра.

Любака 20:13, 02 авг 20

Политическото бъдеще на Христо Иванов беше решено в момента, в който се провали като министър на правосъдието. България няма нужда от некадърни управници повече!

Лили 23:40, 02 авг 20

Много е смешен тоя с непрекъснатите си напъни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!