Турция прие закон за цензура на социалните медии

14:59, 29 юли 20 / Свят 25 1779 Шрифт:
Редактор:

Парламентът в Турция прие спорен законопроект за социалните медии, който ще даде на правителството по-голям контрол върху тяхното съдържание, съобщава Ройтерс, предава БНР.

Управляващата партия на президента Реджеп Ердоган подкрепи законопроекта.

Законът изисква чуждестранните сайтове за социални медии да назначават представители, базирани в Турция, които да се занимават с опасенията на властите относно съдържанието, и да дават крайни срокове за премахване на дадени материали, които те не приемат.

Компаниите могат да се сблъскат с глоби, блокиране на реклами или с намалена честотна лента с до 90%, което по същество ще блокира достъпа, според новите разпоредби.

Тъй като по-голямата част от основните медии в Турция попаднаха под контрола на правителството през последното десетилетие, хората в страната се насочиха към социалните медии и по-малките онлайн новини, за да чуят критичните гласове и да прочетат независими новини.

Турците вече са силно контролирани в социалните медии и много от тях са обвинени в обида на Ердоган или неговите министри, както и относно критики, свързани със справянето с коронавирусната криза.

Орхан Памук се сблъска с цензурата в Турция

Преди приемането на законопроекта говорител на Върховния комисар по правата на САЩ заяви, че проектозаконът "ще даде на държавата мощни инструменти за утвърждаване на още по-голям контрол върху медийния пейзаж".

Говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин обаче заяви, че законопроектът няма да доведе до цензура, а ще установи търговски и правни връзки със платформите на социалните медии.

Ердоган многократно критикува социалните медии и казва, че нарастването на онлайн "аморалните действия" през последните години се дължи на липсата на регулации.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама