Орхан Памук се сблъска с цензурата в Турция

18:37, 14 фев 17 / Свят 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от най-големите всекидневници в Турция отказа да публикува интервю с Нобеловия лауреат Орхан Памук, в което той огласява позицията си за референдума, предаде БГНЕС.

Управата на в.“Хюрриет“ е взела решение интервюто с писателя да бъде свалено от страниците на вестника, най-вече след скандалната дискусия, предизвикана от статии по повод уволнения говорител в телевизия Kanal D Ирфан Деирменджи, който обяви решението си да не подкрепи референдума за поправките в конституцията. Кореспондентката на „Хюрриет“ във Вашингтон Джансу Чамлъбел е взела обширното интервю с Орхан Памук и то трябваше да излезе вчера в рубриката „Понеделник: лице в лице“. 

„С Джансу разговаряхме много хубаво и дълго, интервюто се получи чудесно. Много жалко, че е вярна новината за отказа на вестника да го публикува. В него излагам позицията си с аргументи защо ще гласувам с „Не“ на референдума. И в крайна сметка, то не видя бял свят. Не трябва да се мълчи срещу цензурата и автоцензурата“, казва единственият турски писател, удостоен с Нобеловата награда, цитиран в сайта Т24.

В. “Джумхуриет“ съобщи, че в цялата страна е в ход операция на службите за кибер-престъпленията, които дебнат за антиправителствени споделяния в социалните мрежи и особено за намерения референдумът да не бъде подкрепен.

Днес полиция арестува известния пианист Денгин Джейхан заради призива „Не скланяй глава“.

Адвокатката Салиха Сера, член на ръководството на опозиционната Републиканска народна партия, бе арестувана заради 4 статуса в Туитър от 2010 и 2011 г., разследването срещу нея приключи, а прокуратурата настоява за 7 г. затвор. Тя ще бъде съдена отделно за статус, свързан с нощта на преврата от 15 юли м.г. Според обвиненията, Салиха Сера провокира омраза и враждебност, унижава религиозния избор на определена част от обществото, клевети и обижда президента. Юристката е публикувала и агитационно видео, призоваващо за „Не“ на предстоящия през април референдум.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама