Министерският съвет внесе в Народното събрание споразумението за покупка на ваксини

19:31, 28 юли 20 / Политика 25 951 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Споразумение, с което Европейската комисия се упълномощава да предлага на участващите държави членки и да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини („Advance Purchase Agreement“) с техни производители с цел държавите членки да се снабдят с ваксини в борбата с пандемията от COVID-19.

Въз основа на Споразумението, Комисията се упълномощава да сключи от името на участващите държави членки предварителни споразумения за покупка с производители на ваксини с цел да се снабдят с ваксини за целите на борбата с пандемията COVID-19 на ниво на Съюза.

Правителственото заседание отново ще е онлайн

Участващите държави членки, а не Комисията, ще придобият дози ваксини от производителите на базата на предварителни споразумения за покупко-продажба, освен ако не е договорено друго. Следователно всички политики за ваксинация остават по преценка за участващите държави членки.

Инициативата на Европейската комисия е свързана със затрудненията на държавите членки (в т.ч. и България) по време на пандемия от COVID-19 и цели да се осигурят антивирусни ваксини.

Участието на Република България в Споразумението би осигурило по-добър достъп на страната до необходимите ваксини, в условия на недостиг и при възможно най-добри условия. През последната грипна пандемия 2009-2010 г. Република България бе поставена в неравнопоставено положение за достъп до антивирусни средства и в невъзможност да осигури необходимите количества медикаменти, поради ограничен производствен капацитет в световен мащаб, както и поради наличието на дългосрочни споразумения на някои от производителите с държави членки и наложенцдабрани за продажба преди задоволяване на местния пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама