60% спад на продажбите на бира в заведенията у нас

20:20, 26 юли 20 25 1702 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Драстичен спад в пиенето на бира в заведенията. Експертите обясняват статистиката с факта, че много от тях затвориха през март заради коронавируса. Въпреки че много от заведенията вече отвориха, голяма част от тях остават празни, защото са на закрито, а хората искат да пият на открито, съобщи Нова телевизия.

Една от бирариите в центъра на София вече 20 години е пълна с любители на най-старата алкохолна напитка, но не и напоследък. „При нас хубавото е, че клиентът се самообслужва. Имаме кранчета, не чака някои да му носи, но в този случай, заради тази ситуация и кризата, сме спрели дори и кранчетата, защото няма това текучество и тази консумация, която по принцип имахме”, казва сервитьорът Петър Тошев. Сега кранчето пуска вода, а от днес бирарията излиза в отпуск за първи път, откакто я има.  „При нас нямаме тази консумация, която сме свикнали да имаме. Хората на открито продължават да пият, по-малки количества, но пият”, казва Петър Тошев.

Всеки втори българин пие бира поне веднъж седмично

Въпреки кризата, най-старата алкохолна напитка в света няма да изчезне от трапезата ни, уверяват от Съюза на пивоварите. „Пивоварите стават все по-креативни и действително са много гъвкави и динамични, за да превъзмогнат този отрицателен ефект от COVID-19”, коментира Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите.

Най-големите биролюбители у нас са на възраст между 29 и 39 години. „През последните пет години много се промени профилът на консуматора на бира в България. Само допреди 5 години това бяха хората над 45 години”, посочва още Радомирова.


Снимка: CanStockPhoto

Най-често бира пият в Русе - 14 пъти в месеца, следват ги плевенчани, които изостават с две бири на месеца, а на трето място са варненци. Верни на диетата или трезвеността, оказва се все по-често пием безалкохолна бира, като само за миналата година сме изпили над 10 млн. литра, а много повече сме изнесли извън граница. „Българските диаспори в различните страни си търсят нашата родна бира. Поради тези причини, ние изнасяме, дори за САЩ, за Германия, Белгия”, коментира Ивана Радомирова.

Кои напитки да избягваме в предстоящите горещини

Измислена от монаси по време на строги пости, бирата остава третата най-популярна напитка след водата и чая. Очаквано - наливното пиво бележи най-сериозен спад в потреблението през последните 6 месеца. То заема само два процента от всичката изпита бира.

Данните  за 2019 г. на Националния статистически институт за потреблението на основните хранителни продукти средно на лице от домакинство показват още, че българинът яде по-малко хляб и тестени изделия и повече месо, плодове и зеленчуци. За 2019 г. година всеки българин е изял средно близо 52 кг плодове и зеленчуци. Наред с полезните храни, обаче, са се увеличили и вредни навици. През 2019 г. налице от домакинството се падат средно по 32,6 литра алкохолни напитки и 733 броя цигари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама