Кои напитки да избягваме в предстоящите горещини

21:48, 28 юни 20 / Любопитно 25 2313 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Тялото ни се нуждае от повече течности в топлите месеци от годината, но не всички имат положителен ефект. Вместо да утоляват жаждата, някои напитки вредят на организма в горещото време.

1. Газирани напитки, пакетирани сокове

Това са най-разпространените разхладителни напитки, но експертите твърдят, че те не утоляват жаждата. Причината е в голямото количество захар, която съдържат. Тя сгъстява кръвта (което и без това е последица от горещините), а количеството на кислород в нея намалява. В някои от тези напитки има и кофеин, който също помага за извеждане на течностите от организма. Това означава, че газираните и пакетирани напитки увеличават жаждата, а не я намаляват.

2. Бира, вино

Употребата на спиртни напитки през лятото категорично не се препоръчва. Въпреки че много хора предпочитат в горещините чаша ледена бира или студено бяло вино, те забравят, че алкохолът има свойството да извежда течностите от организма. Той възприема спиртните напитки като токсини и се старае по-бързо да се избави от тях. Това увеличава обезводняването. В краен случай специалистите съветват да си спомните за Гърция, където е прието да се пие сухо червено вино, разредено с вода. Този вариант може да ви спаси от обезводняване.

3. Кафе и чай

Любимите на мнозина, но са сред най-опасните, както и енергийните и други кофеинови напитки. Те дехидратират клетките и тялото губи важни вещества, витамини и минерали

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама