Църквата почита паметта на Света Параскева Римлянка

07:50, 26 юли 22 25 2915 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес Православната църква почита паметта на Св. преподобномъченица Параскева Римлянка.

Света Параскева Петка живяла в края на втория и началото на третия век. Била дъщеря на благочестиви родители, които живеели в Икония, Мала Азия. Родителите нямали други деца. Те с голяма любов възпитавали дъщеря си. Разкривали ѝ истините на християнската вяра.


Снимка: Българска Патриаршия

Параскева била още малко момиче, когато родителите ѝ починали. Получила в наследство голямо богатство. Тя помнела наставленията на добрите си родители – да бъде скромна, смирена и милостива към всички, които са в неволя или болка. Параскева употребила богатството не за разкош, не за пищни ястия и пития, не за суетни удоволствия, а за дрехи на голите, храна на гладните, за подслон на странниците.

Тя също така старателно разпространявала словото Божие. Разказвала навред за Спасителя и за Неговото дело в света. С това възбудила силна злоба у езичниците. Параскева решила да не се омъжва. Посветила изцяло себе си на Бога и на добрите дела.

При гоненията на християните в Римската империя император Диоклетиан я изправил пред съд през 303 г. Съдията заповядал да я пребият, после я хвърлили в тъмница. През нощта, когато тя полумъртва лежала в тъмницата, явил ѝ се ангел Господен, цял в светлина, със златен пояс на кръста. В ръцете си държал оръдията, с които били причинени страданията на Господа Иисуса Христа. Той й казал:

„Ето какво ти донесох за утеха – честния Кръст; трънения венец на Христа; копието, с което прободоха ребрата му; тръстта, която начерта опрощаването греховете на света; гъбата, която изтри престъплението на Адам. Стани, изцелява те Христос!”

Изправена пред съдията, утешена, спокойна, здрава и силна, Параскева изявила желание да отиде в езическия храм. Езичниците наоколо са зарадвали, като помислили, че тя най-после се е склонила да са поклони на идолите. Всички тръгнали към капището, начело със съдията. Като влязла вътре, светицата призовала името на Христа и идолите паднали на земята.

Разгневеният съдия заповядал изповедницата да бъде жива изгорена. Светицата се помолила на Бога, като си спомнила тримата момци в огнената пещ и страданието на света първомъченица Текла. Пламъците не я опалвали, а засегнали някои от езичниците, които се опитали да ги усилват. Затова заповядали да я обезглавят. Ден след нейната смърт съдията, който издал присъдата, починал. Тя била погребана в дома си, а на гроба ѝ започнали да стават чудеса.

На този ден имен ден празнуват: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкевa.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама