Акцент на деня: Как протестите раздвижиха водата в блатото на управлението?

17:30, 22 юли 20 / Политика 25 3136 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Четиринадесети ден на протести с искане за оставки под прозорците на властта - съдебната и изпълнителната. В продължение на две седмици се наслушахме на мотиви защо статуквото трябва да се запази и няма по-добра алтернатива от това, което имаме сега. Наслушахме се и на обещания за промени и реформи, които хем да успокоят недоволните, хем да опазят властта в ръцете на Борисов и Гешев. Планът за рокади в кабинета е в ход, но до момента министерските оставки остават само на думи. Отговорите очакваме утре, след поредната коалиционна среща.

Нестихващите протести може и до момента да не са постигнали своята цел, но успяха да раздвижат водата в инертното блато, в което управлението се е превърнало през последните години. Така през последните дни на повърхността изплуваха различни разкрития за нередности, а Борисов и Гешев прибягват до ходове, които само преди месеци биха изглеждали невероятни.

Студеният резерв

В опит да се спаси премиерът реши тотално да се разграничи от Ахмед Доган и да го отреже от милионите за "студен резерв". В края на миналата седмица управляващата коалиция обяви, че готви законови промени, с които да намали около 10 пъти сумите, които държавата плаща на електроцентралите, за да може при аварийна ситуация, енергийната система да бъде подсигурена.

Днес Борисов обяви, че студен резерв ще се ползва единствено от държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 и следователно само тя ще получава пари за това. Така "на сухо" остават ТЕЦ "Варна", която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и централите на Христо Ковачки. За последните години ТЕЦ "Варна" се е включила 5 пъти, за да изпълни ангажимента си за осигуряване на системата, за което е получила общо около 50 млн. лв. Колко точно енергия е произвела централата въпросните пет пъти, обаче не е ясно.

Прокуратурата също се задейства и реши да провери себе си, след като лидерът на "Да, България" Христо Иванов съобщи, че две прокуратури месеци наред си прехвърляли топката и отказвали да направят проверка за централата по сигнал на организацията "Антикорупционен фонд".

В продължение на повече от две години държавата беше глуха и сляпа за ситуацията в ТЕЦ "Варна", но Борисов и Гешев изведнъж се раздвижиха точно в разгара на протестите. Случайност? Не мисля!

Вилата в "Росенец"

Съвсем неслучайно държавното обвинение се зае да проверява и резиденцията на Доган в парк "Росенец" край Бургас. Изненадващо се оказа, че в имота има нарушения - няма одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанището, както и за двуетажната постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица. Всичко останало обаче изглежда е съвсем законно.

До проверката се стигна едва след опита на Христо Иванов да достигне плажа пред "летните сараи" на почетния председател на ДПС. Ако около нея не се бе вдигнало шум, шефът на НСО нямаше да подаде оставка, а Доган и Пеевски нямаше да се откажат от услугите на службата, нямаше да се стигне и до реакция от прокуратурата, която до този момент явно не бе забелязала нищо нередно.

Подпорната стена на Алепу

По същия начин прокуратурата успя да види, че при строежа на "подпорната стена" на Алепу има нарушения, едва след като около него се разшумя. Чак сега държавното обвинение откри несъответствия на строежа с одобрения инвестиционен проект, но само след като медиите посочиха с пръст накъде да гледа.

Кошмарът край Своге

Случайно или не на фона на ежедневните протести прокуратурата успя да приключи разследването на тежката катастрофа край Своге от преди две години, при която загинаха 20 души, а 10 бяха ранени. Обвинение за инцидента получиха шестима души - шофьорът на автобуса, директорът на фирмата, ремонтирала 4 години по-рано пътя, един началник Асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и директор на АПИ.

Инцидентът доведе до три оставки в кабинета през 2018 г. Две години по-късно отново са заложени главите на трима министри. Виковете "Оставка" на два пъти събориха Бойко Борисов от власт, този път обаче той изглежда няма намерение така лесно да се откаже от премиерския пост. Готов е на крайни ходове и на грандиозни ремонти на кабинети само и само да изкара мандата си. Едва ли обаче това ще успее да успокои обстановката и да задоволи хората, излезли на улицата.

Гешев също не може да замаскира с показни акции двойния аршин, който е прилагала до този момент прокуратурата. Ето защо от БСП поискаха ясен отчет от главния прокурор за свършеното през шестте месеца, откакто е на поста, a Христо Иванов настоя Борисов да започне процедура по отстраняването на Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

На повърхността вече има раздвижване, но повърхностните решения няма да задоволят протестиращите. Те очакват промени в дълбочина, които няма как да настъпят с епизодични реакции, когато се вдигне шум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама