БСП иска парламентът да се разпусне след приемане на машинното гласуване

17:08, 21 юли 20 / Политика 25 1637 Шрифт:
Редактор:

За БСП управлението е изчерпано, а парламентът е делегитимен и единствената задача, която трябва да изпълни, преди да се разпусне, е да приеме машинното гласуване. Това обяви лидерът Корнелия Нинова, след като вотът на недоверие към правителството не мина в парламента.

По-рано и вицепремиерът Томислав Дончев каза, че трябва да се осигури машинното гласуване, което е записано в Изборния кодекс. Според него са нужни допълнителни законодателни уточнения, а осигуряването на машините ще отнеме шест месеца, съобщава "Дневник".

Правителството оцеля

Днес Корнелия Нинова каза, че ГЕРБ и "Обединените патриоти" пазят властта, депутатите от ДПС не са искали да се изкажат по време на дебатите, защото чакат да видят дали ще бъдат приети оставките на обявените за техни министри Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, а Веселин Марешки се изтъргувал, защото партията му нямало да влезе в следващия парламент.

БСП смята, че договореното преди часове еврофинансиране за България не е успех, а затягане на кранчетата и знак, че Брюксел иска парите да се харчат по чист начин. Допълнителните пари за кохезионна политика, които са 1 млрд. евро, били, за да помогнат на страната да навакса изостаналостта. Според социалистите ново правителство трябва да разпределя средствата.

В отговор на въпрос на журналисти Корнелия Нинова каза, че партията ще подготви и предложения за съдебна реформа, а Крум Зарков - че е нужна оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те припомниха, че БСП иска съдебен контрол за главния прокурор.

За събора на Бузлуджа Корнелия Нинова уточни, че първоначално здравната инспекция в Стара Загора не разрешила провеждането му, а после имало заповед на здравния министър, че може да се проведе при 50 на сто заетост, но партията вече била решила да има митинг пред Министерския съвет на 25 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама