Правителството оцеля

12:10, 21 юли 20 / Политика 25 3483 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание отхвърли вота на недоверие срещу правителството. Това беше петият опит на БСП да свали кабинета. Темата на вота за втори път бе корупция, въпреки неуспешния първи опит. "За" падането на кабинета "Борисов 3" гласуваха БСП и ДПС. Очаквано ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха "против". От "Воля" гласуваха с "въздържал се". 

Вчера депутатите дебатираха по вота на фона на протести пред сградата на парламента. Според левицата причините за общественото недоволство „се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на правителството на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта". Протест пред Народното събрание има и днес.

13 ден на протест, движението пред парламента е блокирано

Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ посочи, че не е подкрепил вота на недоверие на БСП заради 3 причини: лъжа, глупост и омраза. „С вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България- че го правите заради тях. Нищо подобно“, заяви той и допълни: „правите го заради вашата неосъществена лидерка“. Глупаво е да искате да разрушите държавата със всичките й институции с един неосъществен фюрер, и да казвате че после искате да направите нещо добро за младите“, коментира Манев. „Не съм чул, не съм прочел или видял, никой не ми е разказал, че има умен политик, който гради политика на омразата. Да мразиш е лесно- да управляваш държава е трудно“, каза още той.

Министрите спокойни за управлението

Вицепремиерът Томислав Дончев не вижда мотив за предсрочни избори, но обеща промени в кабинета. "Вотът не мина, но не заради особености на парламентарната аритметика, а защото такава е политическата логика", каза той, цитиран от БГНЕС. Вицепремиерът подчерта, че правителството има да свърши още много работа, като справянето с последиците от коронавируса и подготовката за машинно гласуване. 

Снимка: БГНЕС

Според здравния министър Кирил Ананиев „няма нищо по-нормално от това правителството да си изкара мандата“. Той коментира, че не е важно кой ще бъде сменен, а да има екип, който да реализира програмата на правителството. Правосъдният министър Данаил Кирилов е на мнение, че е установен „много висок стандарт на управление, какъвто не е имало в предходните години". „Истината е, че колкото ставаш по-добър, по-високи са изискванията. Но причината да ни искат оставката е резултат на това, че справедливост вече има“, заяви той, предаде БНТ.

Социалният министър Деница Сачева смята, че конфликтът между президентството и прокуратурата рефлектира върху правителството. Тя повтори позицията си, че кабинетът трябва да остане, да завърши мандата си в този състав и да се подготви за редовни избори. По думите ѝ когато един самолет се намира в турболенция, не е необходимо да се сменя целия екипаж, предаде БГНЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама