Да запазим „Св. София” като музей и паметник на ЮНЕСКО, апелира Св. Синод

15:10, 21 юли 20 / Култура 25 2375 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, излезе с официална позиция относно промяната на статута на храма „Св. София” в Истанбул. Оттам уточняват, че  с внимание и загриженост следят дискусиите и решенията на Държавния съвет и турското правителство. 

Ердоган посети „Света София”

„Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма „Света София” като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО”, пишат в позицията си от Светия Синод на Българската православна църква.

„Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!”, се казва още в документа.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:19, 21 юли 20

Е съвсем навреме се изказват! Решението на Ердоган май не е от вчера!!!

2 херо коцев 19:26, 21 юли 20

В Турция,да ме прости Господ,Светия Синод е трудно различим от Светия идиот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама