12-годишно момиче стана вицешампионка при колоездачите на "Витоша 100"

13:40, 25 юли 20 / Любопитно 25 3522 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Александър Алексиев и Христина Козарева са шампиони при колоездачите в 100-километровата Обиколка на Витоша. 37-ото издание събра на старт над 1400 велосипедисти, които потеглиха по изнурителния маршрут по тъмно тази сутрин.

Стартът на колоездачите и дуатлонистите бе даден на зазоряване - още в 6.00 часа в съботната сутрин от Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. 
 
При мъжете Александър Алексиев записа трета поредна победа при колоездачите. Резултатът му отново е уникален: 3.56:32, на 48 секунди от собствения му рекорд на трасето от миналото лято, когато стана първият в историята обиколил планината под 4 часа. Александър, известен с
прозвището Машината, пое лидерството още след първите метри и не го изпусна до край.
 
Снимка: Facebook/ Витоша 100км
 
Втори и трети неизменно бяха неговите съотборници от „Велораптър“ Владислав Гюров и Калин Русев. В крайна сметка Алексиев финишира 21 минути преди Гюров и половин час пред Русев, като средната му скорост бе 25 км в час.
 
„Движех се в темпото за рекорд и физически бях готов за ново върхово постижение, но техническа повреда ми отне над 4 минути за поправка на велосипеда и това ме забави,“ каза след финала Алексиев.

При жените Христина Козарева очаквано защити титлата си от миналата година. Състезателката на „Велораптор“ финишира за 5.29:02 ч., далеч от рекорда на Анелия Карагьозян от 2016 г. – 5.12:11 ч. Суперсензация бе второто място на едва 12-годишната Йоана Вълканова от „Олимп“, финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е Ивета Костадинова, на 39 минути след победителката, която записа средна скорост 18 км в час.

Снимка: Facebook/ Витоша 100км

На старт застанаха представители на 22 държави, част от тях с цели отбори. Много от заявилите участие от чужбина обаче не можаха да се включат поради наложената карантина в техните държави при завръщането им от България. Общият брой на чужденци се очаква да достигне 100, сред тях
служители на редица посолства у нас. 

Лидер при дуатлонистите след първото изпитание 100 км колоездене е Самиул Вълчев, изминал днес 100-те км с велосипед за 5.08:56 ч. Тази нощ той и още 111 супергерои ще стартират и по 100-колометровото изпитание на бегачите, точно в 23.59 ч. Маршрутът на състезанието тръгва от резиденция Бояна, преминава през Тихия кът, Владая, Кладница, язовир Студена, Боснек, Чуйпетлово, Ярлово, Ярема, местността Брезите, над Железница, Бистрица, Симеоново и през Бояна завършва отново пред резиденцията, като до зазаоряване бегачите ще се движат в челници на главата из планината.

Снимка: Facebook/ Витоша 100км
 
Над 2100 са общо записалите се участници в надпреварата - колоездачи и бегачи. Събитието, което по традиция се провежда през юни, тази година беше изместено с един месец, заради ковид-епидемията и ще се проведе при стриктно спазване на здравните мерки. То е квалификационно състезание за Обиколката на Монблан – най-престижният планински ултрамаратон в Европа.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците са приканени да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. По трасето са
изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама