Бившият ректор на МУ-София отива на съд за незаконен прием на студенти

16:03, 20 юли 20 25 1686 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия ректор на Медицинския университет - София Ваньо Митев, декана на Факултет „Дентална медицина“ в същия университет Андон Филчев и още четири лица за участие в организирана престъпна група и за длъжностни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Шестима обвинени за незаконен прием в Медицинския университет

Шестимата са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група В.М. привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в гр. Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът В.М. е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът А.Ф.

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние по смисъла на чл.304б, ал.1 от НК. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама