Шестима обвинени за незаконен прием в Медицинския университет

13:30, 26 яну 18 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шестима души от Медицинския  университет в София са обвинени документни престъпления и престъпления по служба след акцията на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Престъпната група е осигурявала безпроблемен прием и завършване на университета. Като ръководител на групата е посочен бившият ректор – проф. Ваньо Митев. 

Акцията беше проведена преди седмица прокуратурата и е била свързана с нелегален прием на фиктивни студенти. В дома на един от обвинените са открити 100 000 лева, укрити в стерилизатор, съобщи бТВ.

В 9:30 ч. в Националното следствие дойде бившият ректор Ваньо Митев, за да се запознае с новото си обвинение. По думите му обаче това, в което го обвиняват сега, нямало нищо общо с него, тъй като контролът на приема е многостепенен и по същество е чисто техническа работа, съобщи БГНЕС.

Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители, посочиха от прокуратурата. По думите на Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници.

Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 000 евро. Най-много от тях са граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, но най-често от арабски произход, от страни като Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование.

Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи, посочи Гешев.

Всичките обвинени са с мярка за неотклонение – гаранция от 200 000 лева. БГНЕС припомня, че полицията запечата кабинетите на ръководители и административни служители на Медицинския университет в София на 19 януари. Акцията на спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП бе срещу организирана престъпна група, извършвала нерегламентиран прием на чуждестранни студенти. Бившият ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев в момента е подсъдим заради неизгодни сделки и незаконен прием на студенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама