Арестуваха заподозрян за пожара в катедралата в Нант

12:00, 19 юли 20 / Свят 25 1658 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Френски следователи разпитват мъж, родом от Руанда и работил в катедралата в град Нант, във връзка с пожара, който силно повреди структурата, заяви прокурор, цитиран от АФП и БГНЕС.

Пожар горя в катедрала в Нант

"Мъжът доброволно е помагал на епархията и е отговарял за затварянето на катедралата в петък вечерта и разследващите поискаха да изяснят някои елементи от графика на това лице", заяви прокурор Пиер Сенс. Но той подчерта, че "всяка интерпретация, която би могла да отнесе този човек към случилото се, е преждевременна".

Прокурорите започнаха разследване за умишлен палеж в събота след пожара, който избухна на три места в готическата катедрала "Св. Петър и Павел".

Сигналът за пожара в катедралата е получен от полицията в 7:30 местно време. Огнеборците, пристигнали на местопроизшествието, успяха да локализират пожара за три часа. Щети са нанесени на древен орган и витражи от XV век. Никой не е пострадал в резултат на инцидента.

Катедралата "Свети Петър и Павел“ в Нант е основана през 1434 г. и за изграждането й са необходими 457 години - до 1891г. Това е една от най-големите готически църкви във Франция. Сегашният пожар не е първият в историята на храма. През 1972 г. пламъци унищожиха покрива му. 13 години бяха необходими за да се отстранят последиците от пожара и да се възстанови сградата. Катедралата не беше отворена отново за енориаши до 1985 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама