Пожар горя в катедрала в Нант

20:55, 18 юли 20 / Свят 25 3233 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пожар избухна в катедралата в западния френски град Нант, съобщи Франс прес. Огънят, който е пламнал тази сутрин, е сериозен, обявиха от местната противопожарна служба. На място са изпратени 60 огнеборци, а огънят вече е локализиран.  

По-късно стана ясно, че френските власти не са открили следи от умишлен палеж в катедралата. "В момента тече разследване на палежа", коментира прокурора на Нант Пиер Сен, цитиран от Франс прес, предаде БГНЕС. В катедралата обаче са били констатирани три източника на запалване на значително разстояние един от друг.

Храмът "Свети Петър и Павел" в Нант е една от най-големите готически катедрали във Франция. Строителството й е започнало през 1434 г. и е продължило близо 460 години. Готическата конструкция за последно е засегната от пожар през 1972 г. Ремонтът на нейния покрив отне повече от 13 години.

Миналата година при друг голям пожар изгоря част от прочутата катедрала "Нотр Дам" в Париж, която е символ на френската столица. Работата по възстановяването й трябва да започне през догодина.

Друга религиозна сграда в Нант - базиликата "Св. Донатиан и св. Рогатиан" – попадна в огнените обятия на пожар през 2015 г., който унищожи 3/4 от покрива ѝ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама