Борисов подари на Ангела Меркел бъклица с розово масло

13:39, 17 юли 20 / Политика 25 2823 Шрифт:
Редактор:

Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди заседанието на Съвета в Брюксел. Премиерът Борисов поздрави Шарл Мишел за интензивната работа и усилията му в търсене на консолидирано решение по отношение на Плана за възстановяване на Европа.

Двамата бяха единодушни, че намирането на работещи решения и постигането на споразумение изисква упорит труд и политическа воля от страна на всички държави членки. Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че това е в интерес на всички европейски граждани.

Срещата в Брюксел започна с традиционния обмен на мнения с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Преди началото на Съвета премиерът Борисов поздрави германския канцлер Ангела Меркел по повод рождения й ден. Българският министър-председател пожела успех на Германското председателство на Съвета на ЕС и изрази увереност, че реализирането на поставените от него цели ще се отразят положително на целия Европейски съюз. Канцлерът Меркел получи подарък от премиера Борисов – сребърна бъклица с розово масло, съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди заседанието Борисов заяви, че искрено се надява въпреки различията  да успеят да постигнат споразумение.  

Това е първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията. В белгийската столица държавните и правителствените ръководители обсъждат Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

Снимка: Правителствена пресслужба

На 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението за Плана за възстановяване, представено от Европейската комисия на 27 май. Предложението на Комисията се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1100 млрд. евро. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

При откриването на срещата стана ясно, че представителите на т.нар. "пестелива четворка" - Швеция, Дания, Нидерландия и Австрия са против отпускането на безвъзмездна помощ. Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте призова към солидарност само към страни, които изпитват сериозна криза с бюджета. "Но в същото време можете да помолите тези държави да направят всичко възможно, за да решат това сами следващия път", заяви Рюте от трибуната. 

Еманюел Макрон и Ангела Меркел, от друга страна, декларираха пълна подкрепа на пакета за възстановяване.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране. Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19. В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет за България е Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.

Премиерът  разговаря и с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана.

„Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единство. Заедно ще се преборим с кризата, породена от COVID-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис“, заяви министър-председателят Борисов.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:14, 17 юли 20

Подари бъклица розово масло, па викна - Булгар, Булгар!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама