"Света София" ще се съхрани като световно културно наследство

12:20, 16 юли 20 / Култура 25 2481 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Министерството на културата и туризма на Турция и Дирекцията по религиозни въпроси /Дианет/ подписаха протокол, по силата на който „Света София“ в Истанбул ще се запази като обект на световното културно наследство след промяната на статута й, съобщи министъра на културата Мехмет Нури Ерсой.

На 10 юли Висшият административен съд отмени решение от 1934 г. за превръщането на храма в музей. Веднага след това президентът заяви, че е подписал указ за превръщането му в джамия, в която от 24 юли ще се провеждат мюсюлмански богослужения, предава БГНЕС.

Турция ще покрива мозайките в "Света София" при мюсюлмански молитви

„Нека никой не се съмнява, че „Света София“ в бъдеще ще се съхранява по същия начин, както до сега. Подписваме протокол, в който се уточнява, че ще бъде запазена като обект на световното културно наследство в съответствие с международните стандарти. Реставрационните работи в сградата ще бъдат ускорени, а туристите ще могат да я посещават безплатно“, заяви Ерсой пред журналисти на церемонията по подписване на протокола.

От своя страна ръководителят на Дирекцията по религиозни въпроси Али Ербаш заяви, че турските власти разчитат на увеличение броя на посетителите. „Света София“ е наследство на цялото човечество, един от най-значимите исторически и културни паметници и на нас е отредено да я пазим. Вярвам, че броят на посетителите ще се увеличи, както за молитва, така и за посещение и ще достигне милиони“, отбеляза той.

Храмът „Света София“ е основан от византийския император Юстиниан и осветен на 27 декември 537 г. Стотици години е бил най-големият храм в християнския свят. След превземането на Константинопол от османците и падането на Византийската империя през 1453 г. е превърнат в джамия, но от 1934 г. с декрет на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк е превърнат в музей и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама